Skip to content
Politică

Bulai îl desființează pe Iohannis: Nu face nimic altceva decât simple declarații EXCLUSIV

stirilekanald.ro

Sociologul Alfred Bulai – prodecan al Facultății de Științe Politice din SNSPA – a oferit vineri în exclusivitate pentru PSnews.ro o analiză a ieșirii de joi a președintelui Klaus Iohannis, precum și a prestației acestuia per ansamblu pe perioada mandatului.

Concret: chestionat în legătură cu ceea ce transmite prestația lui Klaus Iohannis în contextul în care președintele a declarat: „Am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege”, sociologul Alfred Bulai l-a calificat pe Iohannis drept „depășit de situație”.

„Într-un fel putem spune că Iohannis este depășit de situație. Din perspectiva publicului larg, care nu înțelege mecanismele politice și mai ales cele legislative, instituționale, sigur că pare că nu poate să facă nimic. Din punctul de vedere al comunicării politice, nu este cea mai fericită formulă, pentru că nu sugerează că ar fi încercat să facă mare lucru. Instituțional are dreptate, dar nivelul instituțional nu este pe înțelesul publicului larg. Sigur: simpatizanții lui Iohannis – o parte dintre ei – au un nivel intelectual destul de ridicat încât să înțeleagă mecanismul respectiv. Ca imagine a pierdut. Are o imagine a cuiva care nu este în stare să managerieze o situație; dar repet: nu instituțional, ci ca imagine în fața populației”, a spus profesorul universitar.

Întrebat cu privire la câteva direcții pe care Iohannis trebuie să le aibă în vedere la nivel de comunicare politică, Bulai l-a criticat pe politician pentru prestația lui de până acum, învinuindu-l că „nu face nimic altceva decât simple declarații și că în ultimele luni a dat impresia că este singur. în loc să facă „zeci de întâlniri cu juriști, cu oameni importanți și vizite externe”.

Totuși, sociologul i-a oferit presedintelui Romaniei niște sugestii de acțiune.

„Problema lui Klaus Iohannis este aceea că încercând să fie atât de puțin prezent în spațiul public, s-a trezit că este președinte și că partidul de guvernământ este din alt eșichier politic decât al său. El s-a trezit în ultimele luni și a încercat să iasă la rampă mai des și să facă declarații. Nu face nimic altceva decât simple declarații. Nu sunt niciun fel de acțiuni. Acest gen de ieșiri nu sugerează neapărat că este un actor politic care încearcă să facă totul. Este ca la fotbal: publicul care merge pe stadion vrea să vadă că echipa sa face totul pe teren, chiar dacă pierde. Cea mai proastă imagine este cea a echipei tale care joacă și învinge cu 1-0 o echipă oarecare, dar senzația tuturor este că au jucat în dorul lelii și nu și-au dat sufletul pe teren. Asta este valabil și în politică: accepți că poate să învingă adversarul. Problema este ce faci tu, cât de mult te zbați. Sigur că această chestiune ține de comunicarea politică. Întrebarea mea este următoarea: totuși Klaus Iohannis este singur? El ne-a sugerat în ultimele luni că este singur, că el nu face decât să dea declarații și să înjure – desigur: în termeni politici eleganți – PSD-ul. Ai și tu o armată de oameni, de susținători. Fă întâlniri cu ONG-uri! Sunt mii de lucruri pe care astăzi dacă ați fi președinte ați putea să le faceți. Nu ești singurel și dai declarații. Primul sfat este acela să nu sugerezi că ești singur. Și nu este vorba de stradă, deoarece nu stai să te legitimezi cu strada, care nu vine neapărat să te apere pe tine, oamenii de acolo având ceva împotriva unor lideri politici sau partide politice. Putea să facă zeci de întâlniri cu juriști, cu oameni importanți și vizite externe”, a exemplificat Alfred Bulai.

Profesorul universitar a făcut, de asemenea, o paralelă între Klaus Iohannis și Traian Băsescu, pe cel din urmă menționat scoțându-l într-o lumină favorabilă pentru că „mai făcea vizite, mai făcea băi de mulțime”, în timp ce Iohannis doar „iese singur la Cotroceni și vorbește” ceea ce îi sugerează lui Alfred Bulai un proces de izolare a președintelui care riscă să se prelungească.

„Vă aduceți aminte că Băsescu mai ieșea și îl înjura pe Ponta și a mai ieșit cu o declarație tare, precum «corupția stă la masa Guvernului». Toată presa l-a căutat 10 zile pentru acea expresie. Așadar măcar trebuie să ai formule tari la nivel de comunicare politică. Băsescu mai făcea vizite, mai făcea băi de mulțime. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le faci. Deocamdată Iohannis iese singur la Cotroceni și vorbește, ceea ce este foarte puțin și îmi sugerează pe zi ce trece că este tot mai singur”, a zis sociologul.

Alfred Bulai a remarcat și o relaționare precară a lui Iohannis cu partidele care îl susțin sau l-au sustinut în trecut. În adaos, conferențiarul universitar a desconsiderat modul prin care președintele României a ales să o revoce pe Codruța Kovesi de la conducerea DNA, precum și faptul același Klaus Iohannis nu are o relație mai strânsă cu PNL și USR.

„(Iohannis – n.r.) pare certat cu liderii de la PNL și nu știu de ce nu se duce pe la ei și nu se angajează într-o dispută politică. Nu se duce nici la USR. Ideea este că în politică faci anumite gesturi care să creeze agenda și să creezi senzația că ești acolo, te zbați și faci anumite lucruri. Imaginea că Iohannis face totul este una îndoielnică, inclusiv la episodul cu Kovesi pe ideea că se mai gândește, mai citește. Nu reflectă un gest politic că se luptă pentru ceva în condițiile, în care după 30 de zile vii și spui: «Stai, că nu m-am gândit niciodată să nu dau decretul». Este departe de ce ar trebui să facă un actor care vrea să fie spectaculos”, a conchis Alfred Bulai.

1 comentariu la “Bulai îl desființează pe Iohannis: Nu face nimic altceva decât simple declarații EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *