Skip to content
Politică

Bulgaria, acuzată de abuzuri față de refugiați

Autoritățile bulgare au fost acuzate de brutalitate față de imigranți într-un nou raport sponsorizat de organizația umanitară britanică Oxfam, potrivit realitatea.net.

În raport, ce are la bază mărturii ale imigranților care au trecut din Bulgaria în Serbia, sunt citate numeroase cazuri de bătăi aplicate de polițiști și de extorcare. Mulți imigranți aleg să călătorească pe așa-numita rută a Balcanilor, temându-se să traverseze Marea Egee, din Turcia spre insulele grecești. Guvernul bulgar nu a răspuns deocamdată acestor acuzații. Sute de mii de imigranți, mulți din Siria, Africa și Afganistan, au călătorit din Turcia spre Balcani în ultimele luni, încercând să ajungă în Germania, Suedia și alte state din UE.

Realizat de Centrul pentru Drepturile Omului din Belgrad și sponsorizat de Oxfam, raportul subliniază pericolele care îi așteaptă pe imigranți atât în apropiere de granița turco-bulgară, cât și ulterior, când încearcă să treacă în Serbia. Cazuri de presupusă extorcare de către poliția bulgară, violență fizică împotriva imigranților și atacuri în care au fost folosiți câini de poliție sunt descrise în detaliu în raport, afirmă corespondentul BBC pentru Europa Centrală, Nick Thorpe. Raportul se bazează pe interviuri realizate cu peste 100 de refugiați care au sosit din Bulgaria în orașul de frontieră sârb Dimitrovgrad, pe o perioadă de trei zile, în luna octombrie.

„Având în vedere abuzurile raportate, Uniunea Europeana trebuie să intervină și să ia măsuri concrete pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului în interiorul granițelor sale’, a declarat Stefano Baldini, director Oxfam pentru Europa de Sud-Est. „Aceste mărturii alcătuiesc o imagine consistentă a presupuselor incidente din Bulgaria”, a spus el, citat de Press Association din Marea Britanie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *