Bulgaria, aproape de trecerea la moneda euro. Care e data probabilă de adoptare a monedei unice europene

Moneda Euro
Sursa foto: Pixabay

Bulgaria se află în stadii avansate de pregătire pentru adoptarea monedei euro, conform unor recente declarații ale autorităților de la Sofia. Ministerul bulgar de Finanțe a anunțat că țara se apropie de atingerea nivelului de referință de inflație necesar pentru aderarea la Zona Euro. 

„Bulgaria intenționează să solicite în mod oficial Comisiei Europene (CE) și Băncii Centrale Europene (BCE) să pregătească un raport extraordinar de convergență”, a declarat Ministerul Finanțelor, citat de Novinite.

Cu toate acestea, surse citate de Politico sugerează că BCE ar urma să informeze Bulgaria că țara nu este încă pregătită să adere la zona euro la începutul anului 2025. Acest lucru subliniază complexitatea procesului și provocările pe care Bulgaria le întâmpină în îndeplinirea tuturor criteriilor necesare.

Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, a sugerat anterior că Bulgaria ar putea introduce euro mai târziu în 2025, însă experții consideră că „1 ianuarie 2026 este o dată mai probabilă din cauza dificultăților tehnice de schimbare a monedelor la jumătatea anului”. 

În paralel cu eforturile de convergență economică, guvernul bulgar face și pași legislativi. Un proiect de lege privind introducerea monedei euro urmează să fie discutat și votat de guvernul interimar. Acest proiect „vizează reglementarea procesului de adoptare a monedei euro în Bulgaria”, conform raportului BTA.

Adoptarea monedei euro ar aduce Bulgariei nu doar beneficii economice, ci și responsabilități suplimentare. Țara ar deveni acționar al Mecanismului european de stabilitate, o instituție financiară independentă creată de statele membre din zona euro.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: