Skip to content
Europa

Bulgaria: Blocaj în urma alegerilor anticipate. Partidul lui Boiko Borisov a câștigat alegerile, dar este izolat politic

EPA-EFE/VASSIL DONEV

Boiko Borisov, fost prim-ministru și liderul GERB (PPE) face apel la calm și declară că este gata să acepte unele compromisuri pentru a debloca situația de după alegerile generale. Pe 2 octombrie, GERB a câștigat cu peste 25% din voturi, însă partidul este izolat politic și nu are niciun sprijin pentru formarea unui guvern.

În cazul în care Borisov eșuează, celelalte partide mai au dreptul la două încercări pentru a forma o majoritatea. În caz contrar, în primăvară ar putea avea loc noi alegeri parlamentare în Bulgaria, pentru a cincea oară în ultimii doi ani.

Partidul Vazrazhdane (Ascensiunea) nu este o opțiune pentru GERB, din cauza poziției sale anti-NATO și anti-UE.
Borissov nu ia în calcul nici o coaliție cu DPS (Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți) situat pe al treile loc înainte de alegerile din 2 octombrie, descris de asemenea, de analiștii politici drept pro-rus.

Acest lucru îl forțează pe fostul prim-ministru să-și concentreze eforturile asupra atragerii formațiunilor reformiste, Continuăm Schimbarea și Bulgaria Democrată. Însă acestea au declarat că nu vor negocia cu GERB, în ciuda ofertei generoase: reforma sistemului juridic (propusă de Bulgaria Democrată) și o politică socială generoasă (susținută de Continuăm Schimbarea).

Cele două partide pro-europene refuză însă colaborarea cu Borisov, acuzându-l de protejarea corupției în perioada mandatului precedent.

În replică și pe un ton conciliant, o noutate în ce privește discursul său, Borisov propune ca, în viitorul guvern și Parlament, să nu ocupe nicio funcție importantă: ministru, prim-ministru, parlamentar.

„Cel mai important lucru acum este cine e de partea Ucrainei și cine nu. Acesta ar trebui să primul subiect față de care ne declarăm poziția. Trei sferturi din populația țării susține continuarea direcției euro-atlantice”, a comentat Borisov.

Sursa: Euractiv.com

Sursa foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *