Skip to content
Europa

Bulgaria cumpără avioane F-16 Block 70/72 la preț aproape dublu față de cel al României

Facebook

Guvernul interimar al Bulgariei a decis să aprobe achiziționarea de alte noi opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 care va veni echipat cu rachete aer-aer și aer-sol.

Livrarea a primit deja aprobarea Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA) și a Congresului SUA din luna aprilie, conform Defense Romania.

La sfârșitul anului 2019, guvernul bulgar aprobase bugetul pentru opt avioane similare, care sunt în prezent în proces de producţie şi urmează să fie livrate către Forţele Aeriene Bulgare din anul 2026.

Prețul plătit de Bulgaria, aproape dublu față de România

Potrivit presei de la Sofia citată de sursa amintită, Bulgaria a achitat aproximativ 2.5 miliarde de euro pentru 16 Vipere în timp ce România a plătit aproape jumătate din acest preț pentru 49 de F-16 care vor asigura tranziția către F-35.

România, conform Defense Romania, a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru întreaga escadrilă; prețul ultimului lot de cinci aparate a fost de 280 de milioane de dolari, iar primele 12 au costat 650 de milioane dolari incluzând și modernizarea la următorul standard.

La finalul anului trecut România a demarat procedurile de achiziționare a încă două escadrile de F-16, din Norvegia: 32 aeronave, la un preț de 345 de milioane euro, plus pachetul logistic de 100 milioane euro.

,,Vom avea o escadrilă completă de 16 avioane. Avioanele sunt așteptate să sosească în 2027″, a anunțat ministrul bulgar al Apărării, Dimitar Stoianov, într-un comunicat, potrivit BulgarianMilitary.

„Achiziţia de avioane este extrem de importantă pentru forţele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreţine din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina”, a adăugat ofocialul.

Bugetul alocat, peste un miliard și jumătate de dolari

Potrivit DSCA, valoarea contractului de achizitie este de 1,673 miliarde de dolari deși Stoyanov anunțase ieri că valoarea achiziției se încadrează în 1,3 miliarde dolari.

Potrivit analiștilor bulgari citați de Defense Romania, comanda pentru al doilea lot de opt avioane de vânătoare este un proces de înlocuire a avioanelor rusești MiG-29, pe care, anumite zvonuri susțin că ar putea fi trimise în Ucraina deși această ipoteză a fost respinsă în aprilie de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a declarat „vânzarea nu ar putea face obiectul unei astfel de înlocuiri”.

Condițiile contractului

Contractul pentru furnizarea a opt noi F-16 în valoare 1,26 miliarde de dolari fost semnat de Ministerul bulgar al Apărării cu compania americană Lockheed Martin, în aprilie 2020 și prevedea o posibilă livrare a încă opt F-16 pentru Forțele Bulgăre cu livrarea la timp a acestora.

Astfel, țara vecină a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA suma amintită astfel că, fiecare avion va costă statul bulgar 150 de milioane de dolari dar versiunea Block 70 vine cu cele mai noi dotări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *