Bulgaria a înregistrat cea mai accentuată creștere a prețurilor locuințelor din Uniunea Europeană, cu o majorare uluitoare de 18,3% de la an la an, potrivit datelor Eurostat publicate marți. În comparație, România a avut o creștere de 4% în T4 în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior.
În ultimii 15 ani, prețurile locuințelor din țară au înregistrat o creștere mai mult decât dublă, de 115%. Tendința ascendentă s-a accelerat în ultimele luni, pe fondul așteptărilor tot mai mari ca Bulgaria să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2026. În T4 2024, prețurile proprietăților au crescut cu 4,2% în zona euro și cu 4,9% în UE. Creșterea din Bulgaria a fost de aproape patru ori mai mare. Între timp, Franța și Finlanda au înregistrat o scădere de 1,9% a prețurilor locuințelor, conform Euractiv.
Alimentarea economiei informale
Brokerii imobiliari au declarat pentru Euractiv că piața este inundată de tranzacții în numerar, dintre care se crede că multe provin din venituri nedeclarate și fonduri ilicite care circulă în economia gri și neagră a țării.
În 2024, doar o treime din tranzacțiile imobiliare din Sofia – unde prețurile au crescut cel mai mult – vor fi finanțate prin credite bancare, în timp ce restul de două treimi vor fi plătite în numerar.
În alte orașe mari, prevalența plăților în numerar este chiar mai mare. Evoluția pieței imobiliare bulgare stârnește îngrijorare pe fondul criticilor de lungă durată privind ineficiența autorităților bulgare de aplicare a legii în combaterea spălării banilor.
Un factor-cheie din spatele acestei creșteri a achizițiilor de proprietăți este teama că proprietarii unor sume mari de numerar nedeclarate vor încerca să își transforme fondurile în proprietăți înainte ca Bulgaria să adere la zona euro. Depunerea banilor în băncile bulgare ar necesita dezvăluirea originii acestora.
Complexitatea așa-zisei economii gri
Potrivit unui raport al Parlamentului European din 2022, de la aderarea la UE, Bulgaria s-a clasat în mod constant pe primul loc în ceea ce privește economia gri a blocului comunitar, cu peste 30% din economia sa în afara sectorului formal. Dacă întreaga economie bulgară ar fi formalizată, țara ar putea depăși Grecia în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor.
Până în 2017, Bulgaria a reușit să reducă dimensiunea economiei gri la 29%, însă această tendință s-a inversat de atunci. Până în 2023, economia gri a crescut din nou până la 34,6 % din PIB, potrivit unui studiu realizat de firma globală de consultanță Kearney, citat de agenția bulgară de presă.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News