„Experții vamali” invitați de Bulgaria vor superviza operațiunile de trecere a frontierei. Specialiștii olandezii și austrieci vor face recomandări tehnice și vor ajuta la temperarea îngrijorărilor care împiedică Sofia să intre în Schengen, a declarat Nikolai Denkov jurnaliștilor de la POLITICO.
„Situația nu este ușoară acolo”, a spus premierul Bulgariei, despre maniera în care funcționează punctul de frontieră dintre Bulgaria și Turcia. Potrivit oficialului, care a avut joi întrevederi cu liderii Austriei și ai Olandei, Mark Rutte și cancelarul Karl Nehammer, cele două state sunt singurele care se mențin sceptice în privința aderării. Rutte și Nehammer își fac griji cu privire la migranții care pot ajunge în Europa, prin intermediul graniței turco-bulgare, un punct de frontieră problematic, care a fost de-a lungul timpului poartă a traficului de droguri, persoane și arme din Orientul Mijlociu către Europa.
„Vom încerca să implicăm cât mai mult partenerii din Austria și Olanda, pentru ca aceștia să vadă ce este la frontieră, pentru că situația nu este ușoară acolo”, a întărit noul premier al Bulgariei. Potrivit sursei citate, liderul Executivului de la Sofia se bucură că are drept parteneri cele două țări, de la care se așteaptă la „recomandări tehnice” cu privire la supravegherea polițienească a frontierei turcești.
Acesta a mai spus că la nivel național a fost pusă în funcțiune, prin colaborare cu Europol, o unitate specială pentru combaterea traficului de persoane. Partajarea de expertiză vamală este componenta unui „proiect pilot internațional” lansat în martie de către precedentul Executiv al Bulgariei. Proiectul este finanțat parțial de Comisia Europeană și este o componentă a procesului de consolidare a încrederii și de a arăta că „facem tot ce este posibil acolo”, a declarat premierul.
Ce îi îngrijorează pe bulgari la granița cu Turcia Punctul de control «Kapitan Andreevo» de la frontiera cu Turcia, recunoscut drept locul prin care pătrund în UE contrabandiștii și unde importatorii ar fi supuși șantajelor, este considerat a fi un punct nevralgic, tocmai pentru că s-ar afla sub controlul grupurilor de crimă organizată.
Chiar dacă guvernul precedent a confirmat că a preluat controlul punctului «Kapitan Andreevo», Denkov a recunoscut că autiritățile se confruntă în continuare cu probleme. „Cunoaștem o parte dintre oamenii de afaceri care folosesc Kapitan Andreevo pentru afacerile lor ilegale”, a declarat premierul. „Dar de la cunoașterea unora dintre acești oameni până la blocarea a tot ceea ce se află acolo, ducem o luptă. (…) Chiar dacă avem reușite în acest sens. Incă nu este gata”, a completat Denkov.
Dincolo de problemele de la frontiera cu Turcia, Bulgaria s-a confruntat și cu retorica olandeză și austriacă, prin care politicienii celor două state au capitalizat intern. Aplicat, Denkov a declarat că le va solicita lui Mark Rutte și lui Karl Nehammer să fie clari în privința îndoielilor pe care le au, astfel încât Sofia să poată răspundă la preocupări specifice, scrie digi24.ro.
„Principala noastră rugăminte pentru ei este ca, în situația în care găsesc o problemă specifică, să o definească în mod clar, astfel încât să știm care este situația care trebuie rezolvată„, a declarat Denkov, spunând că „lucrurile nu au stat întotdeauna așa în trecut”. În aprilie, ministrul austriac de Externe austriac Alexander Schallenberg a declarat că Viena își va menține dreptul de veto – ca un „semnal de alarmă” pentru Bruxelles, până când va vedea o „diminuare concretă” a solicitărilor de azil în Austria, care are cea mai mare rată de cereri de azil pe cap de locuitor din UE.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News