Bulgaria: Partidul de centru-dreapta GERB a primit mandat pentru a încerca să formeze un guvern minoritar

Bulgaria
Sursa foto; Pixabay

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a înmânat luni lui Rosen Jeliazkov, membru al partidului de centru-dreapta GERB, mandatul pentru a încerca să formeze un guvern, după ce formaţiunea acestuia a câştigat cele mai multe mandate la alegerile parlamentare de luna trecută, relatează Reuters.

Jeliazkov, fost preşedinte al parlamentului, a declarat după primirea mandatului că va prezenta o propunere pentru un guvern minoritar.

Radev va transmite propunerea GERB parlamentului, care urmează să îşi exprime votul în zilele următoare.

GERB a câştigat 68 de mandate în parlamentul de 240 de locuri la alegerile din 8 iunie – al şaselea scrutin anticipat în trei ani -, dar nu a obţinut încă sprijinul de la cel puţin alte două partide politice de care ar avea nevoie pentru a deţine o majoritate.

Bulgaria este afectată de guverne cu mandate scurte de când protestele anticorupţie din 2020 au dus la răsturnarea unei coaliţii conduse de GERB.

Sofia are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă şi funcţională pentru a accelera fluxul de fonduri de la UE către infrastructura sa deficitară şi pentru a o impulsiona să adere la zona euro şi să participe pe deplin la spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza ratării ţintelor de inflaţie.

Alegerile din iunie au fost declanşate de prăbuşirea în martie a unei coaliţii formate din GERB, care a deţinut puterea în cea mai mare parte a ultimilor 15 ani, şi partidul relativ nou, reformist, Continuăm Schimbarea (PP).

Cele două partide, ambele puternic pro-UE, dar divizate de rivalităţi personale şi neîncredere, au transmis în martie că nu pot forma un nou guvern fără alte alegeri.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: