Skip to content
Europa

Bulgaria, suspectată că își măsluiește statisticile

www.geniustravel.ro

Bulgaria își măsluiește statisticile, sau cel puțin așa suspectează Eurostat și Comisia Europeană până la proba contrarie.

Cele două instituții europene au fost informate cu privire la o problemă gravă în raportarea balanței de plăți a economiei bulgare. Practic, Bulgaria și-ar fi pus statistica să mintă frumos și să prezinte creșterea PIB-ului cu mult mai înfloritoare decât este de fapt.

Problema a fost semnalată pentru prima dată de un parlamentar bulgar, care a spus că există semne de îndoială cu privire la datele prezentate de Institutul Național de Statistică al țării. Ulterior, Banca Națională a Bulgariei a recunoscut că a existat o cantitate record de erori și omisiuni în datele privind balanța de plăți de anul trecut.

Valoarea erorii ar fi de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 6% din PIB-ul țării, fiind astfel nevoie de o corectare mai mult decât drastică. Cea mai mare parte din această sumă ar fi pusă pe seama raportării mincinoase a importurilor de produse petroliere.

La Bruxelles, problema a fost sesizată de Maya Manolova, lider al mișcării civice Rise Bulgaria. Tot ea i-a informat și pe comisarul european pentru economie și pe directorul general al Eurostat și le-a semnalat că INS-ul bulgar încă nu a publicat datele reale și continuă să difuzeze informații false, care, potrivit ei, au fost folosite pentru a sugera o creștere economică rapidă a țării.

Dacă datele ar fi corectate, creșterea economiei bulgare ar fi de doar 0,8-1%, comparativ cu estimările optimiste actuale de 3,7%.

Această problemă poate dăuna grav imaginii Bulgariei. Așa cum s-a întâmplat și în cazul Greciei, scrie digi24.ro.

Uniunea Europeană a avut deja probleme foarte grave cu statisticile elene, acum mai bine de 15 ani, când Atena a fost obligată să recunoască manipularea statisticilor și astfel a ieșit la lumină uriașa datorie externă a țării. Or, dacă se dovedește că și Bulgaria și-a măsluit statisticile, drumul său către zona euro ar putea fi compromis, din teama ca țara să nu devină o a doua Grecie a Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *