Skip to content
Externe

Bulgaria va primi din iunie gaz natural lichefiat din SUA

European Union, 2012

Bulgaria va primi din iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, la un preț mai scăzut decât cel pe care îl achita companiei Gazprom, a anunțat miercuri Guvernul de la Sofia, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”Livrările de GNL către Bulgaria la preţuri mai scăzute decât cele ale Gazprom vor începe din iunie, conform acordului”, au informat autorităţile bulgare, fără a da detalii suplimentare.

Acordul prin care Sofia va primi gaz natural lichefiat din SUA a fost parafat în cadrul întrevederii de la Washington dintre premierul Kiril Petkov și vicepreședintele american, Kamala Harris, și vine după ce, luna trecută, Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, ca urmare a faptului că cele două state a refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenție enunțată de Vladimir Putin încă din luna martie.

Gestul a provocat un val de critici din partea oficialilor de la Sofia și celor europeni, dar și un val de solidaritate europeană, Grecia oferindu-se să ajute Bulgaria să depășească această perioadă dificilă din punct de vedere energetic. 

Oricum, țara vecină a demarat deja acțiunile de prospectare a alternativelor energetice, mai ales că acordul cu Gazprom expiră la finalul acestui an, iar Sofia a anunțat deja că nu plănuiește să îi prelungească valabilitatea.

Timp de mai mulţi ani, Bulgaria a întârziat proiectele menite să diversifice sursele de aprovizionare, inclusiv un interconector cu Grecia şi extinderea singurei facilităţi de depozitare de gaze.

De altfel, în cadrul unei vizite a premierul Kiril Petkov la București, ce a avut loc la finalul lunii trecute, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța operaționalizării acestui interconector, reluând un mesaj enunțat la mijlocul lunii martie, când șeful statului l-a primit la Palatul Cotroceni pe omologul său bulgar, Rumen Radev. 

Pe lângă aceste eforturi, Bulgaria se uită mai atent și spre Azerbaidjan, cu care a accelerat negocierile pentru majorarea livrărilor de gaze, discuții cu președintele acestui ultim stat purtând și Klaus Iohannis, dar și ministrul român al energiei, Virgil Popescu.

În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, ce a atras după sine pachete de sancțiuni ce implică embargo asupra gazului și petrolului rusesc, Uniunea Europeană a încercat să își securizeze aprovizionarea cu combustibil prin acorduri încheiate cu parteneri care gândesc la fel, Statele Unite sau Japonia numărându-se printre aceștia.

UE își îndreaptă privirile nu doar către Tokyo sau Washington, cu care a încheiat un parteneriat pentru asigurarea independenței energetice, dar și către statele africane, cu precădere cele din vestul continentului, precum Nigeria, Senegal și Angola, care au un potențial nefolosit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *