Un mare fermier din Olt, care explotează mii de hectare de teren agricol, dar este şi un procesator important de pe piaţa uleiului brut, explică de ce a crescut preţul la raft şi până unde ar mai putea acesta evolua. Două sunt motivele care au dus preţul la 10 lei/l şi chiar mai mult, potrivit adevarul.
Preţul per litru a crescut peste noapte cu 25%, însă românii n-au înţeles că tocmai apetitul lor pentru stocuri a dus la scumpire. Pe de altă parte, creşteri de preţ erau oricum preconizate, chiar dacă, cel mai probabil, nu la acest nivel într-un timp scurt, pentru că materia primă pe care o folosesc procesatorii, respectiv floarea-soarelui, s-a scumpit foarte mult, iar creşterile au început înainte de criza din Ucraina.
Longin Mircea Drăghicescu este unul dintre cei mai mari fermieri din judeţul Olt. Acesta şi cultivă, dar şi achiziţionează floarea-soarelui pentru procesare. Doar 10% din cantitatea procesată, spune Mircea Drăghicescu, este asigurată din producţie proprie, pentru restul fabrica depinzând de achiziţii. În acest an s-au procesat aproximativ 70.000 – 75.000 tone de floarea-soarelui şi rapiţă (n. red. – din rapiţă obţinându-se ulei pentru biodiesel), firma producând şi o cantitate mică, de 400-500 tone, de ulei rafinat comercializat la magazinele din zonă. La vânzarea cu amănuntul şi firma Longin a crescut preţul peste noapte.
„Până vineri am vândut la 8 lei, după aceea am fost obligaţi să creştem (n. red. – preţul a crescut la 10 lei/l. E cererea foarte mare, dar s-a scumpit şi floarea-soarelui mult. Am cam încheiat cu procesatul şi vindem din stoc ce mai avem. De la 2,3 lei/kg cu cât am luat în campanie, am ajuns la 4 – 4,5 lei/kg, dar nu se mai găseşte. Ultimul preţ pe care l-am plătit a fost 3,2 lei şi n-am mai cumpărat, pentru că nu se mai justifică. Nu găseşti să vinzi uleiul la un preţ care să-ţi acopere preţul care este la floarea-soarelui. Nu se acoperă ca să poţi să înlocuieşti stocul. Cu 2,6 kg de floarea soarelui obţii un litru de ulei şi, vă daţi seama, cu cât să vinzi uleiul să poţi să justifici cheltuiala?!“, a explicat Drăghicescu de unde creşterea de preţ.
Acesta avansează, pe baza datelor de la acest moment, şi un preţ corect la care s-ar putea ajunge.
„Un preţ real şi corect cred că este 12-13 lei/litru, să-şi acopere toată lumea cheltuielile. Să nu se sară de 12-13 lei, că după aceea sunt lucruri necurate. După câte am văzut şi la ceilalţi procesatori, ei iau în calcul – domnule, vând uleiul ăsta, dar să pot să-mi acopăr cheltuiala, să-mi cumpăr floarea-soarelui, să-mi înlocui stocul“, a mai spus procesatorul.
Articolul integral AICI.