Skip to content
Politică

Bună vecinătate: CCIR sprijină R. Moldova. Ce a transmis Iohannis

ccir.ro

Exemplu de bună vecinătate: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) sprijină Republica Moldova. Citiți, în cele ce urmează, ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis.

Camerele de Comerţ şi Industrie din România, Ucraina şi Republica Moldova au organizat un forum de afaceri trilateral, intitulat „Moldova-România-Ucraina: Colaborare interregională și transfrontalieră. Starea actuală, Tendințe și Perspective”, anunță CCIR, miercuri, pe site-ul propriu. La eveniment, au participat, printre alții, președintele României, Klaus Iohannis, și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. De altfel, evenimentul (ajuns la a 21-a ediție) s-a desfășurat sub înaltul personaj al președintelui Iohannis.

La evenimentul care s-a desfășurat timp de două zile, au participat 12 companii din România, 10 companii din Republica Moldova şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor locale din Ucraina. Sistemul Cameral din România a fost reprezentat de vicepreşedintele CCIR Mihai Apopii (președintele CCI Neamț), alături de preşedinţii CCI Botoşani şi Suceava. De asemenea, au fost prezenți membri ai misiunilor diplomatice ale României și ai Republicii Moldova în Ucraina, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, președinții Camerelor de Comerţ Naționale din Ucraina şi Republica Moldova.

Preşedintele CCI Ucraina, Ghenadiy Chizikov, aprecia în mod deosebit „organizarea unei astfel de întâlniri, nemaiîntâlnite în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care cele 3 părţi au o mulţime de subiecte comune de discuţii. Totodată, Ucraina şi Republica Moldova ar trebui să discute în mod intens cu România, în calitatea sa de membru cu drepturi depline al UE”. Acesta a subliniat faptul că deşi Ucraina se luptă cu problematicile geopolitice bine cunoscute, economia ţării va înregistra o creştere a PIB-ului, ceea ce demonstrează voinţa oamenilor de afaceri de a se dezvolta şi identifică noi parteneri.

La rândul său, preşedintele CCI a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a salutat reuniunea de afaceri cu România (principalul partener al Republicii Moldova), atât din perspectiva exporturilor cât şi a importurilor, dar şi cu Ucraina (al cincilea partener comercial al Republicii Moldova). Harea a subliniat că „platforma de discuţii în format trilateral, lansată cu ocazia acestui forum de afaceri, are drept scop principal dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele 3 state şi implicarea activă a tuturor părţilor în utilizarea fondurilor UE, disponibile pentru proiecte de cooperare transfrontalieră”.

Mesajul preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, „de sprijin necondiţionat pe care partea română, la nivelul CCIR, îl acordă celor două state vecine şi prietene, considerând că organizarea unor astfel de evenimente şi prezenţa companiilor din România nu face decât să întărească susţinerea pe care CCIR o acordă mediului de afaceri din cele 3 ţări” a fost transmis de către vicepreședintele CCIR Mihai Apopii. În sprijinul acestor afirmații, Apopii a prezentat Comitetul Naţional ICC România ca instrument util şi eficient pentru oamenii de afaceri în accesarea de noi pieţe atât din UE, cât și din spațiul extra comunitar.

În partea a doua a forumului de afaceri, au avut loc întâlniri B2B (business-to-business) între oamenii de afaceri din cele 3 state, iar reprezentanţii Camerelor de Comerţ Naţionale au discutat despre necesitatea cooperării mai strânse pentru proiectele viitoare.

Gazda forumului a fost Camera de Comerţ şi Industrie Cernăuţi, care a primit mulţumiri şi aprecieri pentru organizare, din partea tuturor participanţilor.

Acest forum trilateral reprezintă un instrument util mediului de afaceri din cele 3 țări pentru consolidarea relaţiilor comerciale bilaterale şi identificarea de noi parteneri, precum şi o ocazie bună pentru schimbul de know-how în cadrul proiectelor transfrontaliere cu fonduri europene, se mai arată în comunicat.

„Prin dimensiunile târgului, care au depășit orice așteptare, INDAGRA a devenit lider în Europa de Est și de Sud-Est. Este (…) de departe cel mai mare târg organizat de România, în orice domeniu de activitate. În acest an, INDAGRA a crescut cu 14% și suntem mândri și onorați să avem 720 de participanți”, a declarat în  deschidere Mihai Daraban, președintele CCIR.

La rândul lui, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat: „Creșterea numărului de participanți este o evidență clară a importanței agriculturii în economia românească și a progresului înregistrat în ultima perioadă”..

„Agricultura a progresat enorm de la aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007. (…) Putem spune că avem o agricultură performantă la nivel european”, a punctat reprezentantul Guvernului, care a amintit faptul că, în ciuda secetei de anul acesta, țara noastră a reușit să fie numărul 2 la producția de porumb și pe locuri fruntașe la producția de cereale. Aceste performanțe se datorează creșterii substanțiale a finanțării agriculturii, care de la un buget de 300 milioane înaintea aderării, are alocate 20 miliarde euro din fonduri comunitare pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă peste 7 miliarde euro din bugetul național.

Președintele Klaus Iohannis a spus: „La INDAGRA participă an de an companii importante, din țară și din străinătate, ceea ce este un indiciu pentru potențialul imens pe care agricultura românească îl are. Este foarte important să știm să promovăm în mod inteligent atuurile noastre, fie că ne referim la potențialul agricol vegetal sau la cel zootehnic, la produsele tradiționale sau cele ecologice, ori la soiurile de vin românești, apreciate în plan internațional. Vreau să felicit organizatorii pentru modul în care, de la un an la altul, ridică nivelul acestui târg prin diversitate, interes și recunoaștere. Îi felicit, în același timp, și pe expozanții tot mai numeroși și mai performanți, pentru că realizările lor de astăzi stau la temelia perspectivelor și așteptărilor de mâine”.

INDAGRA 2016 reuneşte peste 720 de companii din întreaga lume, dintre care peste 300 sunt din România. Pe o suprafață expoziţională de peste 33.000 de metri pătraţi, sunt prezente firme din 22 de ţări cu tradiţie în domeniul agricol: Austria, Belgia, Bulgăria, China, Coreea de Sud, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Şerbia, Slovenia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *