Skip to content
Politică

Bună ziua, Te rog, Mulțumesc!

În spaţiul public se vorbeşte mult şi continuu despre calitatea vieţii copiilor. Este un acord general în a cere Guvernului şi autorităţilor locale să mărească alocaţiile, să construiască şcoli şi grădiniţe, să ofere manuale şi asistenţă medicală de înaltă calificare.

Educaţia nu este doar în sarcina guvernanţilor, a şcolii şi a medicilor. Părinţii par, de multe ori, să facă rabat de la propriile obligaţii.

Aş vrea să lansez, dacă nu un chestionar public, măcar nişte teme de reflecţie. Aşadar, dragi părinţi, mame, taţi şi bunici:

–          de câte ori îi duceţi pe cei mici la restaurante tip fast-food, unde, se ştie, mâncarea este cum  nu se poate mai nesănătoasă? Le pregătiţi zilnic porţii de mâncare gătită în casă cu ingrediente naturale şi fără exces de sare? Le daţi fructe proaspete de sezon sau cumpăraţi dulciuri şi bomboane care îi îngraşă şi le strică dantura?

–          de câte ori controlaţi programele de televiziune, la care copiii stau ore în şir în loc să se joace afară? Sunteţi mulţumiţi de filmele cu monştri, cu tehnologie apocaliptică? Cu crime şi scene de groază? Ce credeţi că învaţă ei din astfel de pelicule „artistice”? Şi, fetiţele, ce învăţăminte extrag şi ce comportamente credeţi că dobândesc atunci când devorează filme cu eroine prostuţe, bârfitoare, preocupate numai de haine roz?

–          de câte ori îi lăsaţi să stea la nesfârşit în faţa computerului sau cu tableta în mâni, cocoşaţi şi respirând la o treime capacitatea plămânilor, cu riscul evident de a-şi compromite vederea?

–          de câte ori recurgeţi la automedicaţie, în cazul în care copilul acuză o stare de sănătate alterată? De câte ori îl obligaţi să înghită antibiotice şi antiinflamatorii, fără să consultaţi un medic?

–          de câte ori aţi cumpărat jucării fără să citiţi eticheta de pe produs chiar dacă aţi aflat că există şi jucării periculoase, mai ales cele ieftine, achiziţionate din spaţii improvizate?

Şi, în final, cât timp petreceţi zilnic cu copiii? Le citiţi poveşti? Vă jucaţi şi vă plimbaţi împreună? Le îndrumaţi lecturile? Îi duceţi la teatru, la muzeu, la bibliotecă? Le controlaţi ţinuta vestimentară? Sunteţi siguri că i-aţi învăţat că baza buneicuviinţe stă în cei 7 ani de acasă care încep cu „Bună ziua”, „Te rog!”, şi „Mulţumesc!”?

3 comentarii la “Bună ziua, Te rog, Mulțumesc!

 1. Stimata doamna,
  Va voi raspunde punctual:
  1. NICIODATA! La randul meu, ca parinte, eu calc in restaurante fast-food de doua ori pe ani. Sic! Si da, pitica din dotare mananca mancare gatita de mine, de soacra, sau bona.
  2+3. Pe cat posibil, incercam sa controlam programele TV la care are acces pitica. Deocamdata, suntem fani Clubul lui Mickey Mouse, Printes Sofia si Doctorita Plusica. Si da, avem si tableta, taman pentru a putea viziona oricand ne vine chefu` capra cu trei iezi, filmul.
  4. Deocamdata, poate si pentru ca pitica are doar 2.2 ani, nu am functionat dupa ureche, ci am solicitat vizita pediatrei. Da, suntem printre norocosii la care pediatre face vizite la domiciliu.
  5.recunosc, am calcat pe bec de cateva ori.

  Si, tot ca raspuns la intrebarile dvs., am si eu un set:
  1. Cand a fost prima, sau poate ultima data, cand v-ati propus sa asigurati necesarul zilnic al unui copil, (ala de cuprinde fructe proaspete, legume, chestii fara amelioratori, indulcitori, pui/curcan crescuti fara hormoni de crestere, paine cu maia, etc) din prea-mareata alocatie de 42 ron/luna? Corect, familiile cu un venit minim nu vor merge la fast-food dar va asigur ca nu vor resuti nici sa achizitioneaza produse calitative.
  2.cati parinti au norocul meu? Eu platesc o suma si vine pediatra acasa. Cate familii nu-si permit acest lux? Cand ati calcat ultima oara intr-o clinica/spital de stat unde, intr-o camera de garda, de aproximatix 2/3 erau inghesuiti undeva in jurul a 30 de copii unul mai mucios ca altul si asistenta sa spuna ca se intra in „ordinea bonurilor”????? Am patit-o eu, la Grigore Alexandrescu, in plina iarna, in plina noapte, (am considerat ca e mult prea inaintata ora ca sa o sunam pe pediatra), cu copila de nici 3 luni. Am stat aproape 30 minute, nu s-a miscat nimic si binenteles, am plecat unde??? Spre sistemul privat!!!!! Unde m-a costat, dar a meritat!!!! Cate sunt familiile care nu pot financiar sa se indrepte spre privat???? Cati copii nu au intrat intr-o clinica/spital cu o boala si au iesit cu altele????? Cunosc personal parinti care nu-si permit sa-si duca copilul, singurul, la un dentist decent….
  3. cand venitul in casa e cel minim pe economie, cati parinti credeti ca pot sa cumpere si altfel de jucarii decat cele mai ieftine????
  Cand parintii au grija zilei de maine si poate, unii au acumulat datorii la intretinere, poate s-au culcat flamanzi, sau nesatui, pe cine credeti ca intereseaza eticheta jucariei??? Asta daca o cumpara!!!!

  Sa nu credeti ca sunt un parinte perfect, sau ca incerc sa par. Nu, departe de mine, incerc doar sa-mi cresc copilul frumos, in armonie, cat mai sanatos, dar asta nu inseamna ca „datoria” mea de parinte nu este impiedicata de hibele din sistemul de sanatate, educatie, etc, etc.

  Cu stima!

 2. Citind articolul de mai sus, ma uimeste grija Cristinei Nichita pentru copiii nostri si sanatatea lor. Culmea!
  Nu amintesc doar de faptul ca Romania sufera de o boala majora: inflatia de parlamentari. De la cca 470 in 2012 la inca 588 in prezent. Pe banii cui?
  In plus, dupa cum documenteaza „Romania Curata”, Cristina Nichita a declarat propria firma de moda drept falimentara tocmai pentru ca avea o datorie de 1 milion euro la stat (http://verificaintegritatea.romaniacurata.ro/?p=8819). Mai mult, sotul dansei, Tudor Vericeanu, are un dosar penal deschis la DNA (http://verificaintegritatea.romaniacurata.ro/?p=8821).
  Si atunci? Mai putem avea incredere in Cristina Nichita?
  O mare parte din „politicienii” Romaniei sunt ambivalenti. Atentie!

 3. CE AR FI SA TE ADRESEZI STATULUI SA DEA O ATENTIE MAI MARE CRESTERII COPIILOR /ALOCATII SUBSTANTIALE. STIMATA DOAMNA STII CA SUNT PARINTI CARE NU AU CU CE SA-SI HRANEASCA COPIII? II HRANESTE CU UNTURA CA NU AU BANI DE ULEI. ASTA TREBUIE SA FACI IN PRIMUL RAND. SIGUR NU ESTE VORBA DE GABRIELA FIREA CARE CRITICA PE CEI FARA COPII, NU TOATA LUMEA SE CASATORESTE CU UN PRIMAR , PANA SA SE RACEASCA SOTUL MORT, CA SA FACASPECTACOL DIN COPII.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *