Skip to content
Politică

Sectorul 1, în pericol să rămână fără buget! Un amendament SURPRIZĂ introdus de Clotilde Armand le dă dreptate liberalilor

Inquam Photos / Virgil Simonescu
" "

În exclusivitate pentru PS News, preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a explicat motivele pentru care începând de sâmbătă, 24 aprilie, Primăria Sectorului 1 va funcționa pe resurse proprii, și nu pe baza unui buget care trebuia deja să fie adoptat.

„Legea prevede un termen de 45 de zile. Dacă se depășește acest termen, aceeași lege prevede că se sistează plățile de la bugetul de stat către bugetul local. Mai exact: Sectorul 1 și alte administrații din țară trăiesc din ceea ce încasează, din taxe și impozite locale până la adoptarea bugetului local. În momentul în care trece bugetul local, nu se pierd banii care au fost sistați, ci revin cu prima ocazie de la bugetul de stat la bugetul local”, a precizat Sebastian Burduja pentru PS News.

" "
" "

Președintele PNL  Sector 1 susține că ceea ce face primarul Clotilde Armand „este o mascaradă” la care liberalii refuză să participe. Burduja a explicat că abia ieri, 22 aprilie, în a patra ședință, edilul Sectorului 1 a adăugat un amendament la buget, potrivit căruia se pun deoparte câteva milioane de euro pentru plata salariilor acelor oameni care au fost dați afară.

„Problema mare, și asta mi se pare bomba zilei, este că abia acum, în a patra ședință, a venit cu acest amendament. Până acum, și primarul, dar și secretarul general – fostul om al Gabrielei Firea – ne-au asigurat că bugetul este legal, că banii există, că are în vedere decizia Tribunalului București. Păi când era bugetul legal, înainte de amendamentul doamnei Armand, sau după? Noi nu mai înțelegem nimic”, spune liberalul.

Sebastian Burduja/ Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Evident, noi ne dorim să avem un buget cât mai repede și am făcut toate diligențele pe care le poate face un partid care nu are puterea executivă. De la apariția decizie Tribunalului București, din 30 martie, ne-am adresat și public, dar și în scris, primarului și aparatului primarului să pună în aplicare această sentință executorie. Asta înseamnă revenirea la organigrama ulterioară. Adică se te comporți ca și cum acel act nu ar exista. Ori, nu poți să adopți un buget ulterior sentinței Tribunalului București și să nu ții cont de această sentință.

Ieri a fost o nouă ședință, însă în semn de protest Consiliul Local PNL nu a participat. A 4 a ședință în care s-a pus pe ordinea de zi același proiect de buget, identic la virgulă. E o mascaradă la care nu putem participa. Ceea ce a fost diferit ieri (n.r – joi) este că a apărut un amendament, semnat chiar de doamna primar Clotilde Armand, prin care face niște provizioane. Chiar la motivarea acelui amendament spune așa: având în vedere decizia Tribunalului București, pune deoparte câteva milioane de euro pentru plata salariilor acelor oameni care au fost dați afară. Problema mare, și asta mi se pare bomba zilei, este că abia acum, în a patra ședință, a venit cu acest amendament. Până acum, și primarul, dar și secretarul general – fostul om al Gabrielei Firea – ne-au asigurat că bugetul este legal, că banii există, că are în vedere decizia Tribunalului București. Păi când era bugetul legal, înainte de amendamentul doamnei Armand, sau după? Noi nu mai înțelegem nimic.

Chiar și așa, pentru că este situația atât de încurcată, nu se înțeleg în termeni autoritățile. ANFP spune foarte clar să se revină la vechea organigramă, la situația anterioară hotărârii suspendată de instanță, Prefectura București spune ceva din care se poate înțelege orice. Ba că trebuie adoptat bugetul, ba că efectele sunt doar pentru viitor – noi suntem în viitor față de momentul 30 martie, când a apărut decizia Tribunalului București – ba că totul e în regulă. Noi am mai cerut 3 puncte de vedere. O să vedem în ce timp și cine ne răspunde: la Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor și la Ministerul Dezvoltării. Astăzi este ultima zi a celor 45 de zile. Începând de mâine toate cheltuielile vor fi din resurse proprii”, a conchis acesta.

Blocajul din Primăria Sectorului 1 a rezultat în urma deciziei executorii a Tribunalului Bucureşti din 30 martie 2021, prin care se suspendă HCL nr. 291/2020, care vizează reorganizarea unor structuri din subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, conform propunerii primarului Clotilde Armand. Este vorba, între altele, despre desfiinţarea Administraţiei Pieţelor, Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice şi a Centrului Cultural.

Burduja a explicat că prin decizia instanţei, se revine, în fapt, la starea anterioară reorganizării, conform art. 14 alin. (7) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care prevede faptul că: „Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.” PNL va susține toate demersurile necesare pentru a pune activitatea din Primăria Sectorului 1 în acord cu legea și cu așteptările cetățenilor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *