Burduja, după discuţii cu producătorii de energie: S-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune

Sebastian Burduja
Sursa foto: Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, după întâlnirea cu producătorii de energie din România, că zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani. El a dat exemplul de la Paroşeni unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, au echipamente din anii 1950.

”Am convocat această reuniunea cu principalii producători pentru a avea câteva teme importante, pe de o parte să ştim pe ce condiţie putem miza în această perioadă în sistemul energetic şi cum putem mai ales pe vârful de consum de seară, să compensăm, încercăm să calmăm şi pieţele. Fac un apel pentru investiţii în zona de stocare, pentru că noi la Ministerul Energiei ne facem treaba şi punem la dispoziţie bani nerambursabili, am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din Fondul pentru Modernizare”, a spus ministrul.

El a precizat că au şi proiecte mature, care se pot implementa rapid şi care pot duce la echilibrarea sistemului.

”Zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani, pentru a mai strânge zeci de megawatti sau sute de megawatti. În mod special Complexul Energetic Oltenia, unde până vineri om putea funcţiona cu 5 grupuri şi jumătate, inclusiv Işalniţa. În special Valea Jiului, la Paroşeni, unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele în termocentrale, pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 şi au găsit aceste soluţii.”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că şi la Elcen, cu Cet Sud, sunt echipamente din anii 60 care, la temperaturi ridicate, funcţionează cu provocări aferente.

”Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziţie pentru că, de zeci de ani, statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic. Cele 13,6 miliarde finanţări nerambursabile pe care le-am adus pentru sector în ultimul an de zile îşi vor face simţite efectele şi în sistemul de transport şi distribuţie, şi în producţie, şi în zona de echilibrare, dar nu de azi pe mâine, din păcate”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul a anunţat că, în urma întâlnirii, s-a stabilit că săptămâna viitoare, fiecare parte a doalogului va veni cu soluţii, dacă e nevoie de reglementare.

Citește mai mult AICI

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: