Burduja: Eu menţin recomandarea experţilor din domeniu, să încerce să consume mai multă energie în jurul prânzului

Sursa foto: Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că îşi menţine recomandarea către populaţie cu privire la orele de consum al energiei electrice, precizând că recomandă consumatorilor să utilizeze mai multă energie în jurul orelor prânzului, când în sistem intră şi energia produsă de parcurile fotovoltaice. Burduja a dat date şi despre importurile şi exporturile de energie realizate de România în această perioadă în care sistemul energetic naţional este pus la încercare din cauza consumului ridicat, pe fondul temperaturilor excesiv de mari.

”Eu menţin recomandarea – şi nu e a mea, e a experţilor din domeniu – să încerce să consume mai multă energie în jurul prânzului, când noi beneficiem şi de energie de la parcurile solare. Seara este cea mai mare problemă, pentru că atunci ne lipseşte, evident, această producţie şi atunci avem un gol”, a afirmat ministrul Energiei, miercuri seară, într-o intervenţie la Antena 3.

Burduja a explicat că energia solară şi cea eoliană pot fi stocate, dar doar în baterii.

”În ultimul an de zile, am salvat un apel din PNRR de 80 de milioane de euro şi suntem în evaluare cu peste 80 de proiecte şi vom finanţa undeva la 1.800 de megawaţi stocare în baterii. Acestea sunt baterii care vin la pachet, de exemplu, cu parcuri solare, eoliene şi mai este un tip de baterie, îi zice stand alone, care ajută la echilibrarea sistemului, se încarcă şi se descarcă în funcţie de nevoia sistemului”, a explicat ministrul.

El a precizat că bateriile respective sunt realizate cu litiu, materie primă dificil de găsit în această perioadă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: