Burduja, la viitoarea centrală nuclearoelectrică de la Doiceşti

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au vizitat luni amplasamentul viitoarei centrale nuclearoelectrice de la Doiceşti, prima centrală din România care va produce energie folosind tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că primul său mesaj este unul de încredere şi că are încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050. Potrivit acestuia, Nucleareletrica poate să îşi asume rolul de lider pentru întreaga regiune şi asta va face în parteneriat cu NuScale. La rândul său, ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, a spus că România este pregătită să devină un centru regional de energie curate, iar proiectul SMR de la Doiceşti se află în prima linie a acestei transformări.

”Mulţumesc că suntem astăzi aici, într-o zi pe care o consider una istorică. Într-un loc pe care îl consider cu potenţial de a arata lumii întregi ceea ce România este capabilă să facă. Să deseneze viitorul. Prea mulţi ani ne-am obişnuit să prindem din urmă, adesea gâfâind, trecutul altora. E momentul să scriem noi viitorul, iar viitorul energiei acesta este. Primul meu mesaj este, aşadar, unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050, a spus-o şi Secretarul John Kerry, când a venit la Bucureşti. Au spus-o liderii lumii întruniţi în Dubai la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Şi-am spus-o şi noi de fiecare dată în trilema energiei, vrem energie sigură, vrem energie la un preţ corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranţa, asta înseamnă că trebuie să avem şi producţie stabilă, în bandă. Nu putem renunţa la cărbune, nu putem renunţa şi la gaz, nu putem renunţa şi la energie nucleară şi să avem pretenţia ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul”, a spus Burduja.

În opinia sa, energia nucleară şi, în mod special, aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice.

”Înseamnă şi energie sigură, înseamnă şi energie la un preţ corect, înseamnă şi energie curată. Am văzut cu toţii mai devreme o trecere de la vechi către nou. Avem aici la Doiceşti unul dintre cele mai importante, de tradiţie, locuri în sistemul energetic naţional. Şi-am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă. Din praful rezultat de pe urma curăţării acestui loc şi pregătirii acestui loc se ridică această minune. De altfel, umanitatea, pe parcursul ei, întotdeauna şi-a propus lucruri măreţe. Şi de foarte multe ori le-a şi reuşit. Despre un asemenea lucru este vorba aici”, afirmă el.

Al doilea element de încredere este tehnologia NuScale.

”Oricât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării dacă îşi fac cu adevărat temele, dacă sunt oneşti, dacă respectă parcursul Occidental al României, vor fi corecţi în a spune că este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume, Nuclear Regulatory Commission (NRC). Am fost la Washington, am discutat cu şeful NRC şi cu o echipă de experţi. În plus, echipele tehnice, echipa RoPower, echipa Nuclearelectrica, Ambasada SUA, toţi am purtat aceste discuţii. Şi ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură, de ce este cea mai promiţătoare tehnologie pentru a fi prima din lume. Şi iată că România are astăzi şansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doiceşti, în Romania”, a adăugat el.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL