Municipiul Bucureşti nu a depus niciun proiect în apelul destinat reţelelor de termoficare, iar până la acest moment nu s-a pregătit nimic în acest sens, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Aş vrea să fac o precizare, pentru că ieri (miercuri, 20 mai 2024, n.r.) s-a efectuat o dezinformare a opiniei publice, şi anume primarul general Nicuşor Dan a spus la un post de televiziune, la o oră de maximă audienţă, că Municipiul Bucureşti a depus două proiecte de câte 50 de milioane de euro pentru acest apel (modernizarea sistemului de termoficare, n.r.). Am verificat, bineînţeles, cu colegii mei această informaţie şi pot să vă spun că este o minciună. Nu a fost depus niciun proiect de către Municipiul Bucureşti. Nu înţeleg cum să-ţi permiţi să minţi în acest mod. De altfel, de la lansarea apelului anunţat de la începutul mandatului meu şi până în ziua de astăzi, Municipiul Bucureşti nu a pregătit niciun proiect şi nu a depus nimic. Dacă l-a depus, aştept să ne prezinte şi nouă dovada, pentru că noi am extras toate documentele din portalul SMIS de depunere a proiectului şi, bineînţeles, că Bucureştiul nu a depus nimic. Ce vreau să spun cu asta? Vreau să mobilizăm autorităţile locale din toată ţara, cele care au sisteme de termoficare, să vină să depună proiecte, pentru că banii se vor termina. Dacă astăzi vorbim un miliard de lei, deci de 200 de milioane de euro, proiectul de la Suceava înseamnă încă vreo 70 de milioane, am terminat mai mult de jumătate din bani. Cel puţin în cazul Bucureştiului, unde asta este problema cea mai dureroasă pentru cetăţeni, pentru că n-au căldură şi apă caldă timp de atâtea luni de zile, administraţia, din păcate, n-a fost în stare să pregătească niciun proiect. Probabil, banii se vor termina şi pentru alţi beneficiari din ţară”, a susţinut Burduja.
Potrivit ministrului de resort, referitor la proiectele din Craiova, Constanţa şi Cluj-Napoca, aceste administraţii locale au depus rapid documentaţia.
„Vorbim despre un apel care s-a lansat în 1 februarie anul curent. Este un apel important, cu un buget total de 590 de milioane de euro. Regula este „Primul venit, primul servit”. Deci, autorităţile locale care s-au mişcat rapid, care au avut dinamism, au putut să acceseze aceste fonduri exact în ordinea în care au depus aplicaţiile. În total, vorbim doar despre cele de astăzi, cu o valoare totală a proiectelor de 192 de milioane de euro, deci aproape un miliard de lei din Fondul pentru modernizare. Contribuţia nerambursabilă este de aproape 700 de milioane de lei, deci cam 70% este acoperită din fonduri nerambursabile. La Craiova e un proiect frumos, de 235 de milioane de lei, la Constanţa de 248 de milioane de lei şi la Cluj-Napoca de 353 milioane lei”, a spus oficialul.
Contractele de finanţare destinate celor trei municipii fac parte din apelul aferent Programului-cheie 5 – Cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă şi pentru modernizarea reţelelor de termoficare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News