Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, spune miercuri că nu există risc de black-out în România, în condiţiile actuale, chiar dacă în zilele de Paşte vom produce mai multă energie electrică decât necesarul de consum.
„Așa cum am anunțat în Duminica Floriilor, ieri (marți – n.r.) am organizat un nou comandament energetic cu toți specialiștii din sectorul energetic, de la principalii producători de energie, Transelectrica, operatori de distribuție, operatori de servicii de stocare (da, stocarea a început să se vadă zilnic în mixul energetic național, să conteze și să ne ajute la echilibrare). Mi-au fost prezentate scenariile și provocările cu care se confruntă întreaga regiune, dar cel mai important am agreat măsurile necesare pentru a avea cu toții, credincioși ortodocși și catolici, un Paște cu lumina aprinsă atât în suflet, cât și în case. Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale! Îi rog pe reprezentanții presei, dar și pe actorii politici, să dea dovadă de responsabilitate și să nu inducă panica”, scrie pe Facebook Sebastian Burduja.
El arată, pe scurt, că vom avea două zile – prima și a doua zi de Paște, în special între orele 11-16 – în care va fi produsă mai multă energie electrică decât necesarul de consum.
„Va trebui să gestionăm foarte atent echilibrarea sistemului, nivelurile de frecvență și tensiune atât în rețeaua electrică de transport, cât și în rețeaua electrică de distribuție, pentru a nu cauza deteriorări ale izolației instalațiilor din SEN. Nu este nimic anormal ca de Paște consumul național să fie cel mai mic din an. Asta se întâmplă de cele mai multe ori. Iar odată cu investițiile masive în noi capacități de producție solar+eolian și cele de la prosumatori, ne așteptăm la un consum în ziua de Paște, la orele după-amiezii, în jurul valorii de 2500MW, un nivel extrem de redus. Provocarea cea mai mare vine din faptul că situația descrisă pentru România este similară cu a multor țări din Europa. Deci pentru a importa energie de pe alte piețe, inclusiv din România, va fi redus. Din acest motiv la nivelul ENTSO-E a fost activată, la inițiativa României, o grupă de lucru care să analizeze situația din fiecare sistem, să identifice problemele, riscurile asociate și să coordoneze posibilitățile tehnice de întrajutorare”, adaugă ministrul Energiei.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News