Burduja: Proiectul de la Doiceşti va fi cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti este, conform discuţiilor cu NuScale, cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Nu vreau să avansez vreo cifră. Acesta este scopul fazei a doua în care proiectul intră, să detalieze tot ce e necesar de făcut, bugetul proiectului, inclusiv să amenajeze structura financiară care va susţine această investiţie. Ce pot să vă spun, din discuţiile cu NuScale, ei mi-au spus că proiectul Doiceşti este semnificativ mai ieftin, cu 20-30%. În cifra de 9 miliarde dolari din SUA intra şi costul de finanţare, intrau şi multe alte lucruri”, a spus Burduja.

În noiembrie 2023, Asociaţia Municipală a Sistemelor de Producere a Energiei din Utah (UAMPS) şi NuScale Power Corporation (NuScale) au anunţat, printr-un comunicat, că, în pofida eforturilor semnificative ale ambelor părţi pentru dezvoltarea CFPP, pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficient sprijin pentru a continua implementarea. Prin urmare, UAMPS şi NuScale au stabilit de comun acord că renunţarea la proiect este cea mai prudentă decizie pentru ambele părţi, unul dintre motive fiind costurile investiţiei.

La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a precizat, la Doiceşti, că în materie de structură de finanţare se va merge pe nişte structuri de finanţare clasice, respectiv parte equity şi parte de împrumuturi, care sunt în concordanţă cu consensul OCDE.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL