Burduja sesizează DIICOT privind informațiile false despre vânzarea lacurilor României. Acuză „actori statali străini”

Sursa foto: Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus luni, 30 decembrie 2024, o plângere penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva celor care răspândesc informații false privind presupusa „vânzare a lacurilor de acumulare ale României către străini”. 

Sebastian Burduja a subliniat că astfel de atacuri nu sunt izolate și sunt parte a unei strategii orchestrate de diverse entități politice și grupuri de interese externe sau interne, care încearcă să submineze stabilitatea și securitatea națională

Astăzi am sesizat DIICOT pentru combaterea unei campanii sistematice de dezinformare, care pune în pericol securitatea națională și subminează proiectele de construire a centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj. Aceste informații false afectează încrederea publică în democrația românească, în securitatea energetică a țării și creează o atmosferă de incertitudine, care descurajează investițiile strategice. Reiterez: resursele țării, inclusiv lacurile de acumulare, nu sunt și nu vor fi de vânzare. Nu permite Constituția României și noi am jurat să respectăm Constituția și legile țării. În calitate de ministru al energiei, voi apăra fără compromisuri interesul național, inclusiv prin măsuri ferme împotriva celor care promovează minciuni și sabotează în mod deliberat investițiile în sectorul energetic românesc. Construirea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj și creșterea capacității țării noastre de stocare a energiei electrice este un obiectiv ireversibil pentru România, iar nimeni nu va opri această direcție strategică asumată”, a declarat ministrul.

„Bogățiile de interes public ale României nu pot fi vândute”

În acest context, ministrul Energiei a reamintit articolul 136 din Constituția României, care garantează că „bogățiile de interes public, precum resursele naturale și apele cu potențial energetic valorificabil, fac obiectul exclusiv al proprietății publice”.

De asemenea, Burduja a insistat că toate proiectele de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, inclusiv cele de la Tarnița-Lăpuștești, sunt în conformitate cu legislația națională și europeană, având drept scop consolidarea Sistemului Energetic Național și asigurarea unei producții eficiente de energie electrică.

Acest articol subliniază că bogățiile de interes public ale României nu pot fi vândute unei persoane fizice sau juridice. Totodată, subliniem faptul că inițiativele de dezvoltare a centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, de tipul Tarnița-Lăpuștești, sunt conforme legislației române și europene, având drept scop consolidarea Sistemului Energetic Național (SEN) și asigurarea securității energetice. Proiectele CHEAP contribuie la echilibrarea producției și consumului de energie, fiind un pilon strategic pentru tranziția energetică a României”, a transmis Ministerul Energiei.

Ministrul a mai adăugat că orice formă de dezinformare, inclusiv campaniile orchestrate pentru a boicota proiectele energetice strategice, va fi tratată cu fermitate.

Totodată, avertizăm că orice formă de dezinformare sau de boicotare a acestor inițiative, inclusiv prin campanii susținute de organizații care se opun dezvoltării energetice, va fi sesizată prompt organelor de urmărire penală, pentru a proteja interesul românilor și securitatea energetică a țării. Pe această cale, anunțăm că în 2025 Ministerul Energiei intenționează să demareze proiecte noi de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în zona lanțului carpatic, contribuind astfel la creșterea capacității de stocare a energiei și la asigurarea unui viitor sustenabil pentru România”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: