Burduja trage un semnal de alarmă: Bucureştiul, în frig la iarnă. Termoenergetica, datorii de peste 1 miliard

termoenergetica caldura lucrari
Foto: Facebook

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situaţie de criză şi de la 1 octombrie ar putea avea probleme cu achiziţia gazelor naturale, dacă Primăria Capitalei nu găseşte o soluţie rapidă să plătească datoriile Termoenergetica, de aproximativ un miliard de lei, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a precizat că a trimis o adresă primarului general, Nicuşor Dan, în care i-a semnalat această situaţie, având în vedere că ELCEN poate risca falimentul.

„ELCEN este într-o situaţie de criză şi îmi pare rău să spun, pentru că au trecut ani de zile în care povestea s-a repetat. Datoriile Termoenergetica înspre ELCEN sunt de aproximativ un miliard de lei. I-am făcut de săptămâni de zile o adresă domnului primar general Nicuşor Dan şi am semnalat această problemă, pentru că sunt două aspecte: ELCEN a ieşit din insolvenţă şi dacă va avea probleme, practic creditorii pot cere direct falimentul, el nu mai poate intra din nou în insolvenţă, aceasta e legea, şi pe de altă parte, dacă în momentul acesta, în vară, ei îşi permit să onoreze contractele, pentru că totuşi cantitatea de gaz pe care o folosesc este redusă, când vorbim de 1 octombrie şi vor trebui să aibă un nou contract de furnizare a gazului, vorbim de sume mult mai mari şi nu vor avea aceste sume dacă Primăria Generală nu găseşte o soluţie rapidă să plătească sumele de la Termoenergetica înspre ELCEN”, a afirmat Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la energie, acesta a menţionat că schema este valabilă, din perspectiva Comisiei Europene, până în martie 2024, şi că, în cazul în care va fi ajustată, acest lucru se va face etapizat şi transparent.

Totodată, Sebastian Burduja şi-a exprimat speranţa ca, până la finele lunii septembrie, să fie recuperate cele două jaloane din cererea de plată 2 ce nu a fost decontată de Comisia Europeană, respectiv cel aferent centralelor pe gaz şi cel aferent investiţiei în hidrogen. De asemenea, jaloanele din cererea 3 ar trebui „să fie în regulă”, tot până la finele lunii viitoare.

Acesta a transmis că nu vor fi probleme cu gazele la iarnă, pentru că România înregistrează în prezent un grad de înmagazinare de 77%, adică aproape un miliard de normal metri cubi, menţionând că îşi doreşte ca românii „să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor”.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: