Skip to content
Politică

Bursa zvonurilor: cine ar putea fi viitorul ministru al Agriculturii. 4 nume vehiculate în PNL

Inquam Photos/George Calin

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat luni noapte că îşi va da demisia din Guvern. Într-un mesaj postat pe o rețea socială, el s-a plâns că „pentru premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi” și că bugetul ministerului este mult mai mic decât cel de anul trecut.

Deși acesta a fost obligat de premierul Florin Cîțu să mai rămână pe post încă 15 zile, un posibil înlocuitor se caută deja, iar surse politice au precizat pentru PS News că mai multe variante sunt deja pe masa premierului. Una dintre variantele de pe masa lui Cîțu pentru Ministerul Agriculturii este fostul președinte al Federației Naționale PRO AGRO, Emil Dumitru. Absolvent al facultăţii de drept, Emil Dumitru are un master în horticultură, cursuri în viticultură, și este recunoscut pentru experiența sa în politici publice agrare. În 2015, la vârsta de 36 de ani, Emil Dumitru devenea cel mai tânăr președinte de organizație de fermieri – Federația Națională Pro Agro, funcție pe care a deținut-o până în acest an, când a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat.

O altă variantă vehiculată în interiorul PNL pentru Ministerul Agriculturii este directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Numele acestuia este bine cunoscut în rândul fermierilor, activitatea sa în fruntea APIA fiind apreciată de cei mai mulți dintre ei, spun surse politice. Din anul 2013 este Doctor în Agronomie cu tema Management şi marketing în agricultură, tot în cadrul USAMV Cluj. În perioada 2002 – 2006 a fost inginer coordonator al activității şi apoi director de fermă zootehnică în județul Vâlcea. În perioada 2006 – 2016 a fost angajat în cadrul Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură centrul Județean Vâlcea, unde a deținut pe rând funcțiile de consilier superior autorizări cereri de plată, Șef Birou inspecții, Director executiv al centrului județean. În iulie 2016 a fost numit Director General Adjunct în cadrul APIA –  Aparat Central, iar din data de 22 septembrie 2016 deține funcția de Director General.

Și numele lui George Stângă, președintele PNL Galați, este vehiculat în PNL ca un potențial înlocuitor pentru „fotoliul” lui Adrian Oros. Stângă este președinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic de la Camera Deputaților și a fost unul dintre liberalii care au schimbat tăbăra înainte de Congres, în favoarea lui Florin Cîțu, după ce cu mai puțin de 4 luni în urmă, în mai, parlamentarul de Galați își declara public susținerea pentru Lodovic Orban. George Stângă este unul dintre cei înregistrați de DNA în biroul ministrului Transporturilor în timp ce îi cerea ministrului Cătălin Drulă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Așa cum PS News a scris AICI, un alt nume vehiculat pentru Ministerul Agriculturii este cel al lui Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii și vicepremier din partea PC în 2012, în Guvernul Ponta în alianța cu PSD, UNPR și UDMR. Absolvent al facultății de Zootehnie (în 2002) și masterand al Facultății de Management, Managementul Calității și Inovației, (în 2004) de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, a trecut pe rând prin mai multe funcții, ca cea de director general la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (în perioada aprilie-octombrie 2009), evaluator la Banca Mondială în cadrul proiectului MAKIS, și coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeana din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale la Ministerul Integrării Europene. Pe 7 mai 2012 a fost numit Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în guvernul Ponta. În al treilea guvern al lui Victor Ponta, Constantin a fost numit și vice-prim-ministru, ca principal reprezentant al PC în cadrul alianței cu PSD, UNPR și UDMR.

Întrebat de PS News dacă a avut discuții cu premierul Florin Cîțu despre o eventuală revenire la Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin a evitat să ofere un răspuns clar precizând doar că: „Premierul trebuie să vă spună strategia”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *