Skip to content
Economie

Bursele europene au închis marţi în creştere; Indicele Stoxx 600 a urcat cu 1,2%

smart-money.co

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de marţi în creştere, pieţele globale încercând să menţină tendinţa pozitivă observat la începutul săptămâni, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a avansat cu 1,2%, iar componenta resursele naturale a urcat cel  mai mult, cu 3,5%, în timp ce aproape toate sectoarele şi bursele majore au terminat tranzacţiile pe un teritoriu pozitiv.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,6%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,3%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,72%.

Războiul din Ucraina rămâne un factor esenţial pentru încrederea pieţei din Europa, în estul şi sud-estul ţării având loc lupte intense.

În timp ce Finlanda şi Suedia şi-au anunţat oficial intenţia de a se alătura alianţei militare occidentale NATO, toţi ochii sunt aţintiţi asupra Rusiei şi asupra modului în care ar putea reacţiona.

Moscova şi-a exprimat deja indignarea faţă de ideea extinderii vechiului său inamic NATO, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO ”este o problemă”.

Deşi Rusia a promis măsuri de răzbunare, nu este sigur cum va acţiona. În ceea ce priveşte datele economice publicate marţi, şomajul din Regatul Unit a scăzut în primul trimestru la cel mai redus nivel din 1974, dar inflaţia în creştere depreciază salariile.

PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru, potrivit datelor Eurostat, activitatea economică rezistentând în ciuda efectelor variantei Omicron a Covid-19 şi a invaziei Ucrainei de către Rusia, informează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *