Skip to content
Economie

Bursele europene scad cu aproape 9%, la minimul din 2012. Ce se întâmplă la Bursa București

Declinul burselor europene s-a adâncit după primele tranzacții din ședința de luni, depășind 8,5%. Indicele paneuropean Stoxx 600 a coborât, astfel, la cel mai redus nivel din toamna anului 2012. CAC 40 (Paris) scade cu 9,6%, DAX (Frankfurt) pierde 8%, iar FTSE 100, 6,6%, scrie profit.ro.

Luni, bursele europene au dechis în declin ședința, în pofida intervențiilor băncilor centrale din SUA și Japonia, menite să limiteze efectele economico-financiare ale crizei generate de coronavirus.

Indicele pan-european Stoxx 600 scade cu 5%, la cel mai redus nivel din 2013. De asemenea, indicii futures americani au scăzut cu până la 5%, iar mecanismul pieței a declanșat blocarea tranzacțiilor, ceea ce indică că bursa din SUA va începe ședința pe roșu, în pofida reducerii dobânzii de către Fed. Indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat un declin de 3,4%, indicele bursei din Shanghai a scăzut cu 2,4%, iar acțiunile din Shenzen au pierdut 3,5%.

Contractele futures pe indicii americani scad cu 5%, iar mecanismele pieței îi opresc Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 2,46%. Indicele australian S&P/ASX 200 a înregistrat o scădere de 9,7%. Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunțat, duminică, după o ședință de urgență, o tăiere puternică a dobânzii de referință, la 0-0,25%, de la 1-1,25%. De asemenea, lansează un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari.

Ce se întâmplă la BVB?

Agravarea situaţiei din Europa în ce priveşte coronavirusul şi aşteptarea unui impact economic semnificativ al acestei crize asupra economiei naţionale a descurajat investitorii, în ciuda pachetelor financiare interne şi externe pregătite pentru ajutorarea economiei, scrie economica.net.

Indicele BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa bucureşteană a scăaut din deschidere cu 4,5%. Acţiunea Băncii Transilvania, cea mai tranzacţionată şi azi, scădea cu 5,7%. Pierderea BRD depăşea 6%. SIF 4 pierde peste 7%, iar SIF 3, peste 8%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *