Skip to content
Economie Republica Moldova

Bursele mondiale intră pe roșu, în fața relansării conflictului comercial dintre Statele Unite și China

" "

Conflictul comercial chino-american, relansat fără niciun avertisment de către Donald Trump, a aruncat pe roșu indicii bursieri iar valorile refugiu, precum aurul sau datoria germană, cunosc aprecieri importante, scrie AFP.

Crearea de locuri de muncă în Statele Unite a încetinit sensibil în iulie, în timp ce rata șomajului a rămas stabilă la 3,7%, semn al unei încetiniri a celei mai mari economii mondiale, potrivit datelor anunțate de departamentul Muncii, care a revizuit de asemenea în scădere numărul de locuri de muncă ce au fost create în iunie, sc rie hotnews.ro.

" "

Economia SUA a creat în iulie 164.000 de locuri de muncă, peste așteptările analiștilor (160.000) dar inferioare datelor revizuite din iunie (193.000 față de 224.000 anunțate inițial).

Președintele american a declarat că administrația sa dorește să impună, de la 1 septembrie, taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari, până acum scutite.

Aceste comentarii au afectat joi Street, înainte de a se propaga vineri în Asia, unde bursa din Tokyo a căzut cu 2,1%, urmată de piețele europene.

Replica Beijingului nu s-a lăsat așteptată: Beijingul a amenințat vineri că va lua măsuri de represalii.

În jurul orei 13,15 (11,15 GMT) Bursa din Paris pierdea 2,69%, cea din Londra 1,64% iar cea din Frankfurt 2,33%.

În primă linie în ceea ce privește comerțul internațional, materiile prime și industria auto sufereau cel mai mult.

Iar pe Wall Street se pare că va urma o nouă zi pe roșu, în condițiile în care contractele electronice evoluau în scădere în jurul orei 13,30.

Randamentul pentru Bund, un nou record negativ

Declarația președintelui american ar putea conduce la o devalorizare a dolarului american, în conformitate cu dorințele lui Trump.

Dolarul a pierdut teren de joi seara. Vineri, la jumătatea zilei, bancnota verde era cotată la 1,1101 dolari față de 1,1085 la ora 21,00 GMT cu o zi în urmă.

Banca centrală americană a redus miercuri cu un sfert de punct dobânda de intervenție însă Donald Trump, care ceruse o scădere „puternică”, și exprimat imediat decepția.

Activele considerate valori-refugiu erau însă privilegiate de investitori.

Yenul s-a apreciat puternic, ca și aurul, care a atins un maxim din 2013, la 1.450,30 dolari / uncie.

Pe piața obligațiunilor, randamentul pe 10 ani pentru Statele Unite a scăzut sub 2%, la 1,850% în jurul orei 13,15, cel mai mic nivel din noiembrie 2016.

În Europa, randamentul obligațiunilor germane pe 10, „Bund”, referința pieței, a intrat și mai mult pe teritoriul negativ, la -0,5%, un nou record.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *