Skip to content
Politică

Bușoi, alarmat de isteria anti-vaccinistă. Mesaj fără înconjur pentru Pintea EXCLUSIV

facebook.com

Medicul și europarlamentarul Cristian Bușoi – vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL) – a oferit marți o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a arătat alarmat de isteria anti-vaccinistă. Vedeți mai jos ce mesaj fără înconjur îi trimite eurodeputatul ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Concret: liderul liberal a subliniat că acest curent – care afectează nu doar România – este unul „construit pe minciuni” și face parte din fenomenul „fake news, fake science”.

În acest context, Bușoi a făcut apel la Pintea să inițieze campanii de educare a populației, bazate pe „caravane de vaccinare, mai ales în zonele defavorizate, unde informația ajunge greu”. În opinia vicepreședintelui PNL, acest demers poate fi realizat în parteneriat cu diverse ONG-uri.

„Curentul anti-vaccinist, care alertează populația, construit pe minciuni, rapoarte neasumate (în cea mai mare parte), analize false sau trunchiate, este parte a fenomenului fake news, fake science. Și nu afectează doar România.

Campanii mincinoase, care neagă importanța vaccinurilor în mod absolut inconștient, fără dovezi științifice sunt tot mai dese în întreaga Europă. Mesajele se răspândesc cu repeziciune mai ales în mediul online și, din păcate, încă nu există un răspuns la fel de prompt și ferm care să demonteze aceste campanii agresive cu consecințe grave asupra sănătății și a vieții. Este și cazul României. Reticența crescândă manifestată de părinți față de vaccinare, precum și acțiunile desfășurate de diverse organizații non-guvernamentale împotriva vaccinării au prins contur și din cauza faptului că Ministerul Sănătății nu a desfășurat la timp propriile campanii de informare, prin care populația să conștientizeze importanța vaccinării, dar și riscurile privind reapariția unor boli deja eradicate.

Mai mult decât să informeze, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, cu organizațiile non-guvernamentale care sprijină copiii poate iniția caravane de vaccinare, mai ales în zonele defavorizate, unde informația ajunge greu, a declarat Bușoi pentru PSnews.ro.

În acest punct, l-am întrebat pe Cristian Bușoi ce răspuns a primit de la Comisia Europeană, în condițiile în care europarlamentarul i-a solicitat executivului comunitar încă din 2015 (detalii AICI) măsuri concrete pentru a promova vaccinarea în rândurile cetățenilor UE. În replică, Bușoi a afirmat că organismul de la Bruxelles a venit recent cu un plan în acest sens, care „urmează să fie adoptat până la finalul anului”.

„Pentru a proteja copiii și a preveni reapariția unor boli dispărute, am solicitat Comisiei Europene, printr-o declarație scrisă, să promoveze public vaccinurile ca pe o importantă politică preventivă, să susțină și să investească în profilaxie. Și mă bucur că solicitarea mea și a altor zece colegi eurodeputați nu a rămas fără ecou. Recent, Comisia a propus statelor membre UE un plan pentru creșterea ratei de vaccinare, plan care va fi discutat și în Consiliul UE și urmează să fie adoptat până la finalul anului.

Printre recomandările Comisiei către statele membre se numără: programe de vaccinare, cu un obiectiv clar, care presupune acoperirea vaccinală de cel puțin 95% pentru rujeolă, până în 2020, crearea unui portal on-line cu informaţii despre vaccinare pentru a oferi dovezi obiective, transparente şi actualizate cu privire la beneficiile şi siguranţa vaccinurilor și, poate cel mai important, reducerea riscului de apariţie a unor deficite de vaccinuri prin crearea unui registru virtual sub forma unei baze de date la nivelul UE, a detaliat PNL-istul.

În încheiere, Cristian Bușoi a avertizat că „România nu este acum capabilă să facă față unei epidemii”, în contextul în care țara noastră duce lipsă nu doar de campanii de vaccinare, ci și de stocuri de vaccin.

„După cum bine știți, România nu este acum capabilă să facă față unei epidemii. Nu numai că nu avem campanii naționale de vaccinare, dar ne lipsesc și stocurile de vaccin. Când există vaccin antigripal, nu există antirujeolic, când există antirujeolic, nu avem BCG și tot așa. Iar această lipsa a vaccinurilor a contribuit, la rândul ei, la formarea unei mentalități de delăsare în public. Dacă statul, principalul responsabil pentru asigurarea serurilor care salvează vieți, nu le oferă și nu vede niciun pericol, atunci probabil că nu este atât de important vaccinul. Poate că exact așa gândesc mulți dintre părinții care nu au ajuns cu copiii în cabinete medicilor de familie pentru imunizare sau măcar pentru a se informa”, a conchis vicepreședintele PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *