Skip to content
Politică

Buşoi arată profilul premierului PNL şi implicaţiile moţiunii EXCLUSIV

Europarlamentarul Cristian Buşoi (prim-vicepreşedinte al PNL) a acordat, marţi, un interviu pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre pregătirile pentru un nou premier pe care l-ar putea da Partidul Naţional Liberal şi despre implicaţiile unei moţiuni de cenzură în favoarea căreia s-a pronunţat în ultima vreme PSD, mai ales prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea.

În acest context, Buşoi a evaluat şansele ca Dacian Cioloş să fie susţinut de către PNL pentru un nou mandat de prim-ministru.

Totodată, eurodeputatul (preşedintele PNL Bucureşti) a dezvăluit situaţia opoziţiei pe care liberalii o fac în prezent în raport cu cele şapte administraţii locale social-democrate din Bucureşti.

Nu în ultimul rând (chiar dacă nu a nominalizat-o), Cristian Buşoi a contrazis propunerea Adrianei Săftoiu (purtătorul de cuvânt al PNL), potrivit căreia parlamentarii cu 3-4 mandate ar trebui „să facă un pas în spate”.

Reporter PSnews: Cum interpretaţi recentul şir de răzgândiri ale lui Liviu Dragnea privind depunerea unei moţiuni de cenzură?

Cristian Buşoi: Pe domnul Dragnea l-au ajutat să se râzgândească deopotrivă faptul că nu va găsi voturile să trântească guvernul și teama că o criză politică creată de PSD prin moțiunea de cenzură se va întoarce chiar împotriva PSD. O moțiune de cenzură și dărâmarea unui guvern au rost când guvernul generează probleme sociale sau economice. Or, guvernul Cioloș conduce țara într-un moment de creștere economică care începe să se simtă treptat și în buzunarelor românilor; deci nu există niciun motiv pentru a dărâma guvernul și a crea o criză politică, care va avea și efecte economice și care va strica tot echilibrul, doar pentru ca PSD să-și facă campanie.

Tot discursul PSD împotriva guvernului Cioloș este isteric și neargumentat. Dacă PSD urăște atât de tare guvernarea Cioloș, ar putea să-și retragă toți oamenii care au mai rămas din fosta guvernare PSD și pe care nu i-a împins nimeni afară, pur și simplu pentru că guvernul Cioloș a venit să facă administrație, nu să facă politică.

Reporter PSnews: Conex: care ar fi implicaţiile unei moţiuni de cenzură în actualul context politic?

Cristian Buşoi: Implicațiile nu pot fi decât generarea de instabilitate economică. Stricarea echilibrului economic de acum – printr-o criză politică cu impact pe curs, pe dobânzi, pe credibilitate externă – ar fi o greșeală majoră. Politicienii trebuie să aibă scaun la cap și să aibă grijă de echilibrul economic de acum, pentru că și așa sunt numeroase crize externe. România este o țară printre foarte puținele acum, nu doar cu stabilitate, ci și cu creștere economică, într-un moment în care Uniunea Europeană se zguduie, Turcia traversează probleme politice majore, tensiunile ruso-ucrainiene sunt vii. România este bine economic, deși lumea în jur se zguduie, iar domnul Dragnea și PSD par nemulțumiți că noi suntem bine și ar face ceva să creeze probleme, poate are ceva PSD de câștigat din asta. Este un calcul politicianist și greșit inclusiv pentru PSD; de asta au schimbat discursul.

Reporter PSnews: Pe cine va susţine PNL pentru funcţia de premier? Care sunt variantele luate în calcul şi cum arată profilul unui prim-ministru liberal?

Cristian Buşoi: PNL nu a ales încă un premier, iar ideile vehiculate în mass-media sunt bune și frumoase, dar pur și simplu nu sunt reale, pentru că PNL nu a decis încă. Discuția nu este despre ce idei propunem, ci pe cine propunem, ceea ce cred că este greșit. Avem oameni care pot fi premieri, care au experiență politică, care au lucrat la program de guvernare, care au făcut parte din guverne, deci nu avem nicio problema de a găsi nume. Problema PNL nu este de nume, ci de program.

Trebuie să venim cu un program care să ne diferențieze puternic de PSD, într-un fel în care PNL să-și mobilizeze baza urbană, cu venituri medii și mari, cu studii medii și superioare, oameni care, în general, sunt greu de mobilizat. Dacă vom reuși să găsim pentru programul de guvernare 2-3 idei puternice care să ofere PNL un avantaj asupra PSD în mediul urban, avem o șansă pentru a juca parlamentarele mai bine decât alegerile locale. Iar dacă aceste idei vor fi susținute de către un lider din partid sau din afara partidului, asta vom decide.

Ideea că PNL se roagă de cineva să fie premier sau că PNL nu găsește premier este o prostie. Așteptăm și propunerea de premier a PSD, pentru că, deocamdată, domnul Dragnea se ocupă cu eliminarea competiției (domnul Ponta, domnul Dîncu).

Reporter PSnews: Care ar fi argumentele pro şi contra în ceea ce priveşte varianta ca Dacian Cioloş să fie susţinut de către PNL pentru Palatul Victoria?

Cristian Buşoi: Premierul Cioloș a acumulat o bună experiență de guvernare, dar un partid cere o afiliere politică a premierului pe care îl desemnează. Premierul Cioloș este un om capabil care poate aduce un mare plus pentru PNL ca si partid.

Reporter PSnews: Cum se prezintă opoziţia pe care PNL o face la cele şapte administraţii PSD din Bucureşti?

Cristian Buşoi: Opoziția pe care o face PNL este constructivă și argumentată. Doamna primar Firea încearcă să ducă oamenii de nas cu vorba, spunându-le ce bine face ea la primărie și ce rău este PNL, că o critică. Primarul Firea și PSD au ideea asta un pic comunistă: „cine nu-i de acord cu noi este dușmanul și trebuie redus la tăcere”.

PNL București face o opoziție constructivă la administrația PSD. Nu am de gând să critic lucruri care merită susținute. Nu am criticat, de exemplu, faptul că primarul general a decis, până la urmă, să cumpere autobuze noi, deși susținuse altceva; tot ce am cerut a fost o achiziție transparentă și corectă. În cazul RADET, de exemplu, însă, nu pot să nu critic când doamna primar Firea una spune și alta face. Conducerea RADET și-a dat demisia nu pentru că nu avea ce face (cum a sugerat doamna Firea), ci pentru că au fost presiuni din partea noi administrații, pentru demisia conducerii RADET; iar dialogul RADET cu Primăria Generală nu mai funcționa, asta deși primarul promisese că va exista comunicare.

Doamna Firea se apăra vijelios, spunând că este prea puțin timp de când este la Primărie. N-a spus nimeni că este de mult timp; tot ce am spus este să-și facă treaba și să facă ce a promis. Ideea că PSD a pus piciorul pe administrația Bucureștiului și nu mai are nimeni ce face este greșită. PSD va da socoteală dacă greșește, iar PNL va spune public de câte ori există ceva de spus.

Reporter PSnews: Aţi început pregătirile pentru campania legislativă? Ce nume luaţi în calcul pentru listele PNL?

Cristian Buşoi: Pe măsură ce au loc alegeri în organizațiile de sector, se intră în pregătirea internă pentru campania pentru parlamentare. Nu doresc să discut despre nume, pentru că nu vreau să exclud pe nimeni; vreau că toți colegii să știe că se vor regăsi pe liste toți cei care muncesc pentru PNL București și toți cei care au experiență și cei care respectă criteriile de integritate.

Nu va fi nimeni exclus de pe liste pe criteriu de vârstă. Am un amendament la ideea cu înnoirea PNL: avem nevoie de colegii cu experiență și care sunt cunoscuți de către electorat și asociați cu partidul. Un partid nu poate face campanie cu politicieni a căror notorietate se construiește în perioada campaniei. Avem nevoie de rezultate electorale și de o politică pragmatică de resurse umane. Putem obține un rezultat bun la parlamentare, dar avem nevoie de toți oamenii din partid – mai noi și mai vechi. Vreau să fie clar și pe șleau spus: cine va munci în organizația PNL București și va aduce voturi va primi funcție în PNL București; cine nu muncește și nu aduce voturi poate să stea acasă.

ppe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *