Skip to content
Politică

Buşoi dărâmă mitul tehnocrat al serviciilor de sănătate. Portiţele prin care se scurg banii publici

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi dărâmă mitul tehnocrat al serviciilor de sănătate mai bune decât ar trebui să fie.

Într-un mesaj publicat, miercuri, pe Facebook, eurodeputatul îl contrazice, indirect, pe ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. Amintim că, la sfârşitul lunii ianuarie, „tehnocratul” declara că „sistemul este finanţat corespunzător posibilităţii României din 2016 de a-l finanţa şi corespunzător sistemului de valori în funcţie de care împărţim din sacul comun”.

„Potrivit sistemului de valori din 2016, atâta considerăm că trebuie să plătim pentru sănătate”, spunea demnitarul, într-un interviu pentru Ziare.com.

În prezent (chiar dacă nu face trimitere directă), Cristian Buşoi demontează cele spuse de către ministrul Sănătăţii.

„Raportul Curţii de Conturi ne arată că românii nu primesc sănătate, deşi plătesc pentru ea şi legea le-o oferă ; iar sistemul este încă din păcate, marcat de portiţe prin care se scurg banii publici.

Am mai spus: sistemul informatic al CNAS (SIUI, dosarul electronic al pacientului, reteta electronica si cardul de sanatate) este subutilizat pentru că dacă s-ar folosi adecvat toate informaţiile atunci am avea decizii mai bune şi costuri mai mici. Am încetat să mai sper într-o schimbare rapidă în bine a sistemului de sănătate. Cred că strategie realistă a schimbării sistemului care poate avea succes concret pentru pacienţi, este cea a paşilor mici şi consecvenţi pentru transparenţă, a scris Buşoi pe Facebook.

În acelaşi timp, prim-vicepreşedintele PNL dă câteva exemple din propriul mandat de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Şi dau două exemple din perioada în care am fost preşedinte al CNAS. Când am susţinut introducerea cardului de sănătate, au fost furnizori care nici măcar nu vroiau să audă de cardul de sănătate pentru că erau obişnuiţi să raporteze după chef şi le displăcea o metodă mai strictă de verificare. Când am initiat aplicarea pentru fonduri europene ca să facem registrul pacienţilor şi pentru oncologie şi pentru hepatită şi pentru diabet am avut în vedere inclusiv rezolvarea problemei sesizate în raportul Curţii: irosirea fondurilor pe reţete pentru persoane decedate, în condiţiile în care banii nu ajung la bolnavii care ar trebuie să beneficieze în mod normal.

Raportul Curţii de Conturi confirmă problemele din sistem, dar confirmă şi soluţiile pe care şi eu ca preşedinte al CNAS le-am susţinut. Nu există deocamdată un final fericit la problemele sistemului, dar există posibilitatea ca acţionând pentru transparenţă să ajutăm şi pacienţii şi sistemul. Nu este perfect, dar este un pas înainte”, mai transmite Cristian Buşoi.

ppe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *