Skip to content
Politică

Bușoi denunță capcana PSD-ului privind ieftinirea medicamentelor

observator.tv

Prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi denunță capcana PSD-ului în ceea ce privește petiția inițiată de către social-democrați pentru ieftinirea medicamentelor.

Într-un comunicat trimis, joi, PSnews.ro, europarlamentarul susține că demersul Partidului Social Democrat „este o dezinformare pe care PSD o face contrar spiritului reglementărilor privind corecta informarea publică pe o temă de interes major”, liberalul făcând apel la cetățeni să nu semneze petiția publică inițiată de către oamenii lui Liviu Dragnea.

„PSD exploatează evident prezumţia de credibilitate pe care publicul o acordă unui document asumat de un partid. PSD dezinformează în mod repetat în documentul pentru care cere semnătura cetăţenilor, bazându-se pe buna credinţa a românilor, dar și pe lipsa de informații”, punctează Bușoi.

În continuare, președintele PNL București demontează 6 argumente ale PSD-iștilor în legătură cu petiția sus-amintită:

„1. Ideea de „economisire” la bugetul de stat pe care o sugerează documentul PSD, economisire care s-ar produce prin reglementarea privind alinierea prețurilor medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice este o manipulare: nu este vorba despre nicio economie la buget, iar cei din PSD mint prin omisiune în legătură cu taxa clawback, despre care ştiu că este o taxă plătită suplimentar de producătorii de medicamente, iar bugetul acoperă 1,515 miliarde lei pe trimestru, indiferent de prețul medicamentelor (tot ce depășește aceasta limită se returnează de industria farmaceutică prin clawback).

2. În România, medicii prescriu nu denumirile comerciale ale medicamentului, ci denumirile comune internaționale, adică substanțele active compuse de medicamente. Farmaciile sunt obligate să îi prezinte pacientului toate alternativele și este alegerea pacientului dacă plăteşte diferenţa, în caz ca doreşte un anume brand.

3. Datele oferite de PSD despre cheltuiala anuală a românilor sunt o minciună, piaţa medicamentelor generice era la o valoare de circa 650 milioane euro, aproximativ 30% din piaţă, la finalul anului 2015, conform datelor APMGR.

4. Formularea tipic pesedistă „ţara cu cele mai mari preţuri la medicamente” este o manipulare. România are deja cele mai mici preţuri din UE la aproape toate medicamentele cu preț reglementat, la care se adaugă o taxă de clawback care a ajuns chiar și la 25% din vânzări, pe care industria farmaceutică – fie de medicamente originale sau generice, fie producători străini sau români – o plătesc cu toţii.

5. Ce evită PSD să amintească în documentul cu care încearcă să-i prostească pe români este efectul advers al unor preţuri coborâte abrupt:

a. Dispariţia de pe piața din România a unor medicamente: multe companii de medicamente scumpe, inovative, dar şi de medicamente ieftine, generice, îşi retrag produsele de pe piaţă;

b. Înflorirea comerţului paralel : medicamentele ieftine în loc să ajungă la pacienţii români, sunt revândute în Vestul UE la preţuri mai mari şi profită doar cei care fac comerţ paralel (un proces foarte legal ţinând cont că este piaţă unică UE, din care România face parte). Susţine PSD interesele exportatorilor paraleli? Din această petiţie, acesta este singurul lucru care rezultă clar.

6. Despre ideea că Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să interzică exportul de medicamente este o altă dezinformare : exportul nu se poate împiedica decât temporar, cu riscul de a încalcă libera circulaţie a mărfurilor şi reglementările de liber schimb pe piaţa unică. Cât despre ideea că Agenţia Naţională a Medicamentului are posibilitate de a urmări toate tranzacţiile cu medicamente, aceasta este o stupizenie sau o lipsă de cunoştinţe majoră a PSD despre ceea ce face ANM”.

ppe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *