Skip to content
București

Bușoi denunță haosul de sute de milioane pe care Firea l-a creat la ELCEN

antena3.ro

Președintele PNL București, europarlamentarul Cristian Bușoi, denunță haosul de sute de milioane de lei pe care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a creat la ELCEN.

Achiziția Elcen este încă un exemplu de acțiune haotică, este de părere liberalul, într-un comunicat trimis vineri PSnews.ro. Eurodeputatul menționează că, fără un plan de investiții în sistemul de termoficare, totul rămâne la stadiul de vorbe frumoase.

„Fără o gândire clară privind investiţia în sistemul de termoficare, achiziţionarea ELCEN de către Primărie este un pas înainte spre nicăieri, iar strategia energetică a Bucureştiului este un document super-vag: fără direcţie, fără bugetare clară pe etape şi fără calendar de implementare.

Achiziţionarea ELCEN nu este, așa cum o prezintă dna Primar Firea, o soluţie magică, ce trebuie povestită la TV, ca să rezolve problema infrastructurii de transport învechite şi a pierderilor enorme. Achiziţionarea ELCEN este un proces birocratic, costisitor şi este puţin probabil ca oamenii din Ministerul Energiei și din Guvern să-şi pună semnătura pe vânzarea unei companii subevaluate”, detaliază PNL-istul.

În continuare, Cristian Bușoi detaliază situația în cifre a catastrofei economice pregătite de către Gabriela Firea.

Cât plăteşte primăria pe ELCEN, 716 milioane lei, reprezintă 25% din valoarea companiei conform auditului făcut de Deloitte. Conform Raportului de audit Deloitte al situației financiare anuale pe 2016, ELCEN are active în valoare de 2,8 miliarde lei. În plus, necesarul de investiţii estimat în următorii patru ani pentru ELCEN este de 890 de milioane de euro – o sumă uriaşă doar pentru investiţii în capacităţi de producţie de energie termică şi o responsabilitate enormă, dacă ne raportăm la bugetul Primăriei.

În ceea ce priveşte strategia energetică, documentul este o colecţie de bune intenţii care nu spune nimic clar. Strategia nu indică un plan concret de acțiuni, nici un calendar de implementare şi nici costurile pe fiecare etapă, ci doar se joacă cu miliardele de euro. Documentul PMB indică un buget de 4 miliarde pentru sistemul de termoficare, adică bugetul Primăriei pe următorii 4 ani; ceva care seamănă foarte bine cu promisiunea din Legea Salarizării, cu creşterea salariilor în 2022, după ce PSD nu va mai fi la guvernare”, punctează Bușoi.

În contrast cu planurile PSD-istei, Cristian Bușoi prezintă viziunea PNL în problema ELCEN.

„PNL a anunțat clar că cea mai eficientă pentru sistemul de termoficare este funcționarea în sistem integrat RADET – Elcen și susţine orice soluţie realistă pentru rezolvarea problemelor sistemului de termoficare. Bucureştenii trebuie să înţeleagă că aşa cum s-au scurs miliarde în pământ prin conductele învechite, la fel se vor scurge şi de acum înainte. Fără un plan clar și etapizat de investiţii în sistemul de termoficare, totul va rămâne la stadiu de vorbe frumoase”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *