Skip to content
Politică

Bușoi îi cere socoteală lui Bodog după moartea unui bebeluș din cauza infecțiilor nosocomiale

psnews.ro

Medicul și europarlamentarul PNL Cristian Bușoi îi cere socoteală actualului ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, după ce un bebeluș a murit din cauza infecțiilor nosocomiale.

Născut în 1 septembrie 2017, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală, Tudor Radu a murit pe 7 octombrie 2017, iar ministrul Sănătăţii a cerut un control abia pe 28 decembrie. Fiind înainte de Revelion, ”nu s-a putut lua legătura cu departamentul de prevenire a infecțiilor intraspitalicești” din „Sf. Pantelimon”, scriu în raport inspectorii Direcției de Sănătate Publică București, așa cum a relatat miercuri jurnalistul Cătălin Tolontan pe blog.

Ca reacție, vicepreședintele PNL Cristin Bușoi a transmis tot miercuri – într-un comunicat primit de PSnews.ro – că situația nou-născutului „ascunde o mulțime de nereguli și acțiuni birocratice intenționat făcute anapoda ca să tergiverseze și să mușamalizeze o clarificare”.

Iată poziția integrală a eurodeputatului, care face aluzie la manevrele neortodoxe ale găștilor din Ministerul Sănătății, prin citarea unei zicale a mafioților sicilieni („Cine este orb, nu aude și tace trăiește o mie de ani în pace”):

„Cazul bebelușului decedat la Spitalul Pantelimon ascunde o mulțime de nereguli și acțiuni birocratice intenționat făcute anapoda ca să tergiverseze și să mușamalizeze o clarificare.

1. Nu este justificabil faptul că Ministerul Sănătății sesizează DSP cu o lună și jumătate întârziere de la adresa părinților privind decesul bebelușului. O lună și jumătate i-a luat Ministerului Sănătății să solicite un control al DSP în cazul decesului unui copil nou-născut? Sesizarea părinților a fost depusă la MS pe 13 noiembrie, iar răspunsul din partea MS a venit abia pe 28 decembrie. Acest fapt este de neacceptat și arată clar o problemă de dezorganizare și de prost management în Ministerul Sănătății.

2. Trebuie înțeles că problema clarificării răspunderii în acest caz – ca și în alte mii de cazuri de acest fel din spitalele românești – nu este o vânătoare de “oameni răi”, ci lămurirea și clarificarea circumstanțelor, pentru a schimba o deprindere rea în sistem.

Această deprindere care omoară oameni și surpă credibilitatea sistemului este dezorganizarea și complicitatea, un amestec de reguli, proceduri și obiceiuri proaste, cimentate de-a lungul anilor. Pentru a corecta aceste deprinderi trebuie pusă lumina pe greșeli și intervenit cu rigoare administrativă, nu tergiversând birocratic, cum a făcut Ministerul Sănătății. Nu în ultimul rând, trebuie modificate procedurile. De exemplu, maniera în care spitalele raportează decesele.

3. Realitatea din spitalele românești arată cât se poate de clar că problema infecțiilor nosocomiale este încă băgată sub preș; iar acțiunea medicală este afectată, de multe ori, de prostul management sau de fondurile insuficiente.

Soluția este să fie pusă lumină pe toate aceste cazuri pentru a inhiba complicitățile și pentru a deprinde bune practici.

Este un tip de conduită la care Ministetul Sănătății poate obliga prin acțiune instituțională. Acum MS doarme pe el sau se face că nu vede, pe principul: cine este orb, nu aude și tace trăiește o mie de ani în pace”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *