Skip to content
București

Bușoi o dă pe Firea pe mâna UE din cauza cizmei puse pe aplicațiile de taxi

psnews.ro

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi o dă pe Gabriela Firea pe mâna Uniunii Europene din cauza cizmei puse de către primarul PSD al Capitalei pe aplicațiile de taxi din București.

Concret: eurodeputatul liberal anunță – într-un comunicat remis vineri PSnews.ro – că i-a scris comisarului european pentru Economie Digitală și Societate, Mariya Gabriel (Bulgaria), cu privire la proiectul inițiat de către edilul social-democrat care ar urma să interzică aplicațiile precum Clever Taxi și Star Taxi.

Este vorba despre proiectul Hotărârii nr. 626 a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), aflat deocamdată în dezbatere publică. Dacă hotărârea CGMB va intra în vigoare, municipalitatea va obliga taximetriștii să folosească exclusiv aplicații de taxi care se află în proprietatea unui dispecerat, „încălcând, fără nicio justificare, dreptul taximetriștilor și al clienților de a folosi aplicații dezvoltate de companii independente”, reclamă Bușoi în comunicatul citat.

Într-o scrisoare adresată comisarului european, Cristian Bușoi atrage atenția că monopolizarea serviciilor de e-hailing este incompatibilă cu piața concurențială și progresul tehnologic, unele dintre principalele priorități ale Uniunii Europene.

Președintele PNL București consideră că decizia CGMB „pune obstacole în calea obiectivelor Comisiei privind piața unică digitală și ridică baiere care împiedică digitalizarea economiei din România”.

„Vă adresez această scrisoare pentru a vă aduce la cunoștință îngrijorarea cu privire la eșecurile evoluției tehnologice din România, în speranța că orice intervenție, formală sau informală, din partea Comisiei Europene ar împiedica extinderea acestei probleme. Cazul la care ne referim este piața de aplicații electronice. Această piață este nou  înființată în România și permite clienților să își aleagă taxiul cu ajutorul unei platforme electronice, disponibilă pentru descărcare pe dispozitivul lor sub forma unei aplicații care adaptează, instantaneu, oferta la cerere”, explică Bușoi.

Alesul european subliniază că aplicațiile interzise prin Hotărârea Consiliului General creează o legătură directă între pasageri și șoferii de taxi.

„Aplicațiile pentru integratori sunt pur și simplu un exemplu de utilizare a tehnologiei digitale pentru îmbunătățirea condițiilor de piață, oferind mai multe posibilități de a alege pentru clienți și o bază mai mare de consumatori pentru șoferi. Sper că împreună cu echipa dumneavoastră vom găsi o soluție pentru a depăși aceste restricții și pentru a spori creșterea conținutului digital și a platformelor colaborative, în România. Atrag atenția asupra urgenței acestei chestiuni, deoarece odată ce aplicațiile e-hailing își vor înceta activitatea, este mai puțin probabil ca acestea să reintre pe piață”, mai spune politicianul român.

Una dintre aplicațiile de e-hailing, care va fi interzisă ca urmare a intrării în vigoare a Hotărârii 626, funcționează în 20 de orașe din România, are peste 17.000 de șoferi înregistrați și peste 600.000 de utilizatori pasageri. Din 2010, de când a fost lansată, cu ajutorul ei au fost efectuate peste 40 de milioane de curse pe teritoriul României.

Găsiți AICI scrisoarea integrală, semnată nu doar de către Cristian Bușoi, ci și de alți europarlamentari din grupul PPE: Adina Vălean, Daniel Buda, Mihai Țurcanu, Ramona Mănescu, Sorin Moisă, Iuliu Winkler și Siegfried Mureșan.

1 comentariu la “Bușoi o dă pe Firea pe mâna UE din cauza cizmei puse pe aplicațiile de taxi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *