PSnews

Ediția de București

Bușoi o trimite la colț pe Firea: O Elena Ceaușescu călare pe București EXCLUSIV

Europarlamentarul Cristian Bușoi, într-un interviul acordat în exclusivitate redacției Psnews.ro, dă detalii despre ultimele evenimente de pe scena politică. În acest sens, Bușoi precizează faptul că între societatea civilă și PNL există o distanță, o neîncredere care, firește, avantajează PSD.

Mai mult, europarlamentarul face precizări referitoare la activitatea primarului Capitalei Gabriela Firea despre care spune că „ s-a dovedit într-un an jumătate un despot, fără nicio pricepere administrativă”.

Dna Firea este un despot, fără pricepere administrativă, o Elena Ceaușescu călare pe București, suspendarea rămâne valabilă.

Reporter PSnews: Consideră PNL că a obținut o victorie în cazul retragerii târgului din Piața Victoriei?

Cristian Bușoi: Nu vreau să asum pentru PNL meritele acțiunii civice. Consilierii PNL s-au opus organizării târgului dnei Firea, dar retragerea organizării târgului de către Primărie a fost o victorie a publicului din Capitală.

R: Primăria a spus că decizia a fost justificată și protestatarii nu respectă Constituția

C. Bușoi: Târgul a fost o provocare fățișă la adresa oamenilor care protestează. Era clar că amenajarea unui târg în fața guvernului viza blocarea protestelor civice. De altfel, a recunoscut asta primarul PSD de la sectorul 1. Administrativ, n-are logică un târg în spațiul din fața guvernului: accesul este foarte dificil. În afară de tendințe dictatoriale, de despot local care vrea să țină pumnul în gura oamenilor, altă logică nu a avut ideea târgul dnei Firea.

Între mișcarea de protest din București și PNL este o distanță care servește PSD-ului

R: București este centrul protestelor civice. Există o presiune civică inclusiv la adresa PNL în București ?

C. Bușoi: Între societatea civilă și PNL există o distanță, o neîncredere care firește, avantajează PSD. Am 39 de ani și fac politică de 20 de ani și îmi dau seama că multe din reproșurile pe care societatea civilă le face partidelor sunt justificate. Susțin mișcarea de protest din București, dar evit să suprapun politica și PNL cu mișcarea de protest pentru a nu permite atacurile PSD și pentru că nici protestatarii nu primesc ușor intervenția oamenilor cu carnet de partid. Eu cred că oamenii din mișcarea de protest trebuie de la un punct să se implice politic, să intre în partide. Nu aveți încredere în PNL și liderii PNL – schimbați-i din interior. Implicarea în partide este soluția !

R: Opoziția față de administrația PSD-Firea este minoritară. Nu considerați că ar fi nevoie ca PNL să colaboreze mai aproape cu ONG/urile din Capitală?

C.Bușoi: Organizațiile civice nu trebuie politizate, însă da, PNL are nevoie de o colaborare mai strânsă pe proiecte adminstrative și pe opoziția la dna Firea. Am mai dat un mesaj în toamna acestui an către organizațiile civice și am fost criticat pentru că s-a înțeles greșit, că nu aș aprecia lupta pe care o duc ONG/urile. Recunosc și apreciez eforturile pe care le fac ONGurile. Am spus și repet : și PNL luptă și ONG-urile luptă cu administrația PSD și poate este mai util să avem acțiune comună ca să avem mai multă forță.

Măsura suspendării Primarului General rămâne foarte posibilă și asum asta ca președinte al PNL București

R: Ați adus în discuție suspendarea dnei Firea. Mențineți avertismentul suspendării ?

C. Bușoi: Dna Firea s-a dovedit într-un an jumătate un despot, fără nicio pricepere administrativă, un fel de Elena Ceaușescu călare pe București. Deciziile administrative sunt proaste, sunt în contra a ceea ce are nevoie orașul. A tăiat de două ori banii de la infrastructură în condițiile în care Bucureștiul este sufocat în trafic. A redus banii de la modernizarea termoficării în condițiile în care rețeaua de termoficare este praf și de modernizat s-a făcut sub 5%. Da, măsura suspendării rămâne în vigoare și îmi asum asta ca președinte al PNL București.

R: Ați reproșat USR lipsa de fairplay și chiar colaborarea cu PSD. Eeste un conflict PNL-USR? Poate și asta este un motiv pentru care spațiul civic este rece față de PNL?

C.Bușoi: Nu există nici conflict și nici competiție între PNL și USR. PNL București a avut dezbateri în această toamnă la care am invitat deschis și USR. Dar, nu este bine să mai las fără replică atacuri ale USR la adresa PNL. Nu caut conflict cu USR, asta deși USR asumă pe față că ia electorat de la PNL. Nu știu dacă este bună strategia USR: are efect doar fragmentarea Opoziției. Vrem electorat nou, de ce să câștigăm electorat unii pe seama altora, noi, partidele opuse PSD. Sunt sute de mii de oameni în stradă împotriva PSD care nu sunt membrii de partid, aceștia trebuie convinși, nu atacat PNL.

R: PSD a anunțat că va organiza proteste? Care este poziția PNL?

C. Bușoi: Ce face PSD este o acțiune în contra mișcării de protest civice. Este un fel de cultivare a urii de clasă: “noi cu ai noștrii, împotriva restului lumii”. Ar trebuie să dialogheze cu societatea și în loc de asta PSD se dovedesc niște autiști politici. Nu poți să te pitești după scaunul de Primar General sau de președinte al Camerei când oamenii îți spun că greșești sau cînd oamenii îți reproșează că te ascunzi cu dosare penale în spatele funcției.

Campania Magic Home este o palmă dată unui sistem de sănătate imobil, dar este nevoie de politici publice

R: Nu credeți că este nevoie de o presiune civică pentru schimbarea sistemului de sănătate – cum a fost campania de exemplu, campania Magic Home ?

C. Bușoi: Fără dubiu este o inițiativă civică bună și care arată și cât disfuncțional este sistemul și cât de bine se mobilizează spațiul civic. Magic Home este o palmă dată unui sistem de sănătate imobil. Este nevoie însă de politici care să facă schimbări macro, naționale în domeniul Sănătății: trebuie statul trebuie pus la treabă, nu mutată răspunderea pe umerii donatorilor civici.

R: Ați fost șef al Casei, sunteți un om din sistemul de sănătate, mai credeți că se poate face o refomă a sistemului pentru că partidele pare că au eșuat ?

C. Bușoi: Da, este foarte bună o platformă civică de schimbare a sistemului de sănătate. Am apreciat în multe mesaje publice acțiunile de voluntariat pentru dotarea unor secții ale spitalelor din Cluj, Arad, București. Dar nu se poate restrânge totul la acțiune civică. Trebuie făcute politici publice bune, nu doar acțiuni individuale. Am susținut cardul de sănătate și sistemul informatic integrat și au fost idei bune , deși evident au fost multe disfuncționalități. Trebuie alocați mai mulți bani și trebuie cheltuiți transparent. Asta trebuie să facă partidele.

 Se vorbește mult de ce face PSD în Justiție, dar în Sănătate este o nenorocire, care ar merita o revoluție în stradă

R: Care este propunerea cheie a PNL pe Sănătate ?

C. Bușoi: Prioritatea priorităților este construcția spitalelor regionale și atragerea banilor europeni pentru asta, bani cărora acum PSD le dă cu piciorul. Este o direcție clară și simplă care poate schimba sistemul din rădăcini. Se vorbește mult despre relele pe care le face PSD în Justiție, dar în Sănătate este o nenorocire, care ar merita o revoluție în stradă.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gima

    6 decembrie 2017, 10:25 la 10:25

    Busoiul nu-si va depasi conditia de Busoi neputincios.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi