Skip to content
Politică

Bușoi, perspectivă sumbră pentru românii din Catalonia. UE, mutare decisivă EXCLUSIV

rfi.ro

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro în care a creionat o perspectivă sumbră în ceea ce îi privește pe românii din Catalonia după referendumul de independență al acestei regiuni spaniole.

Concret, potrivit eurodeputatului, conaționalii noștri din regiunea catalană riscă să piardă unele drepturi cetățenești în cazul în care se va materializa acest separatism din Peninsula Iberică.

„Românii din Catalonia pot să piardă unele drepturi de cetățeni europeni dacă în final se va ajunge la separarea Cataloniei, dar nu cred că vom ajunge în aceasta situație”, a afirmat Bușoi pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă el consideră că violențele din Catalonia riscă să degenereze într-un război civil precum cel dintre anii 1936 și 1939, președintele PNL București a negat, adăugând că „Spania a învățat multe din tragedia războiului civil”.

În plan general, Cristian Bușoi a arătat cum recentele evenimente spaniole pot provoca o mutare decisivă din partea Uniunii Europene.

„Reacția autorităților spaniole a fost constitutională și legală, dar referendumul a produs un simbol pe care toți politicienii europeni – nu doar cei spanioli – trebuie să-l înțeleagă, ca să poată preveni tensiuni și ruperi. Referendumul din Catalonia a fost în afara Constituției statului spaniol și a fost deci doar o pârghie de presiune politică a politicienilor catalani, secesioniști în raport cu guvernul spaniol. Dincolo de această realitate, rămâne problema simbolică, iar rezolvarea poate veni doar dintr-un nou proiect comun al Uniunii – de exemplu: extinderea monedei euro sau sau egalitatea politică reală între vest și est –, iar acest proiect, pentru a avea forță, trebuie susținut de lideri politici credibili. În felul ăsta, referendumul din Catalonia provoacă de fapt toți politicienii europeni – nu doar pe cei de la Madrid – să înțeleagă că dacă UE nu găsește un nou țel comun și clasa politică nu găsește un nou fel de a asculta și a vorbi pe limba cetățenilor și comunităților, atunci tendințele de rupere și de individualizare se activează”, a punctat Bușoi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *