Skip to content
Politică

Bușoi, semnal de alarmă: România, marea absentă de la Planul Juncker

specialarad.ro

Europarlamentarul Cristian Bușoi a anunțat că, în contextul în care 200 de mii de IMM-uri din Uniunea Europeană au primit finanțări prin “Planul Juncker”, din 2014 și până acum, România nu intră aproape deloc în această statistică.

Bușoi explică cauzele unei astfel de raportări slabe a țării noastre în ceea ce privește investițiile strategice: lipsa unei campanii susținute de informare privind beneficiile acestui proiect”, precum și „lipsa proiectelor legislative care să faciliteze crearea unor instrumente financiare în acest scop”.

„200 de mii de IMM-uri din Uniunea Europeană au primit finanțări, prin Fondul european pentru investiții strategice, cunoscut mai degrabă ca “Planul Juncker”, din 2014 și până acum. Din păcate, România nu contribuie aproape deloc la această statistică, atât din cauza lipsei unei campanii susținute de informare privind beneficiile acestui proiect, dar și a lipsei proiectelor legislative care să faciliteze crearea unor instrumente financiare în acest scop. FEIS este gestionat de Banca Europeană de Investiții și și-a propus mobilizarea a 315 miliarde de euro în investiții publice și private pe o perioadă de trei ani. Fondul oferă garanții publice pentru proiecte de investiții private cu nivel de risc ridicat în domenii strategice: infrastructură, cercetare, educație, infrastructură de telecomunicații și transport, dar și împrumuturi pentru IMM-uri. Despre beneficiile Planului Juncker în ceea ce privește creșterea competitivității și sprijinirea creșterii economice pe termen lung în UE am discutat recent, la EPP Political Assembly, care a avut loc la Bruxelles. Sper ca viitorul Guvern al României, cu sprijinul Băncii Europeane și al Comisiei Europeane să reușească să răstoarne statisticile care ne plasează acum pe ultimele locuri când vine vorba despre banii atrași prin FEIS. Fondurile europene sunt și vor rămâne singurele care ne garantează dezvoltare durabilă, la costuri extrem de mici„, a scris Bușoi, pe Facebook.

ppe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *