Skip to content
Opinii & Analize

Butoiul cu pulbere de peste Ocean. Cum vor influența protestele din SUA jocurile de putere de la Casa Albă și competiția geopolitică din lume

Today News Post
" "

America din ultimele zile arată ca o națiune cuprinsă de un adevărat război civil. Orașe devastate, mașini în flăcări, clădiri distruse, magazine jefuite, forțe militare mobilizate. Fitilul care a provocat această explozie socială a fost reprezentat de uciderea brutală a unui afro-american – George Floyd – de către cineva care ar fi trebuit să fie responsabil tocmai de ordinea publică – un polițist din Minneapolis.

În presa de peste Ocean se vorbește presa americană vorbește de un nou moment 1968 – când asasinarea reverendului Martin Luther King Jr. avea să devină scânteia unor ample revolte și care, ulterior, a aprins lumea studențească generând ocuparea unor campusuri celebre. Acum, protestele se suprapun peste o societate traumatizată, în suferință, serios zguduită de efectele COVID-19, unde bilanțul pandemiei ajunge la 100.000 de victime, iar consecințele după câteva luni de înghețare a activității economice se ridică la aproape 40 de milioane de șomeri, cifre comparabile cu perioada Marii Recesiuni.

" "

Foarte probabil actuala atmosferă din Statele Unite va influența serios viitoarele alegeri prezidențiale, programate la sfârșitul anului acesta. Dar în ce fel? Răspunsul la întrebare depinde în mare parte de evoluția actualelor evenimente. O astfel de atmosferă resentimentară, predispusă oricând la explozii de violență, nu este de obicei momentul moderaților. Dimpotrivă, avantajează extremele. Donald Trump și consilierii săi știu acest lucru. Atâta timp cât protestele din SUA rămân pașnice, ele au șanse să se întoarcă împotriva președintelui. Or, Donald Trump în ultima vreme mizează tocmai pe un discurs care maximizează restaurarea legii și ordinii, vorbind chiar de intervenția masivă a forțelor armate. Este un registru cu care actualul locatar de la Casa Albă este confortabil, ideal pentru mobilizarea mentalității de „cetate asediată” în care operează nucleul dur al bazei sale electorale și care vrea să știe cine e inamicul. Apariția unor grupări de extremă dreapta sau de extremă stânga – Antifa, îi servește din acest punct de vedere de minune președintelui SUA, care se poate folosi oricând de acest pretext. De aici și apariția mesajelor care îndeamnă la calm și la proteste pașnice. Joe Biden, cel mai probabil rival al lui Trump în alegeri, pare să-și fi asumat rolul celui care încearcă să unifice națiunea, să mizeze pe empatie, nu pe dezbinare, proiectând un discurs care să-i atragă pe moderați și independenți. Până acum Trump nu a căzut rău în sondaje, procentajul său de aprobare suferind câteva modificări minore, dar plasându-se între 43% și 46%. Rămâne de văzut cum va evolua în continuare în funcție de amplitudinea protestelor.

Mult mai grav e că această situație tensionată din SUA apare într-un moment în care competiția geopolitică este tot mai intensă, iar sistemul internațional se polarizează pe coordonatele unui nou Război Rece, iar pentru adversarii societății deschise astfel de crize interne sunt o mană cerească. Cu cât America va fi mai preocupată de probleme interne, cu atât adversarii ei geopolitici – Rusia și China – vor profita mai mult, încercând să-și extindă influența în lume. Beijingul mizează deja pe lipsa de reacție a comunității internaționale pentru a-și extinde hegemonia asupra Hong Kong-ului. Se vor oprii aici? Greu de crezut. China are deja o politică externă tot mai agresivă, militarizând Marea Chinei de Sud de o bucată de vreme și amenințând tot mai mult Taiwanul și stabilitatea în zona Asia-Pacific. Ambițiile hegemonice ale Chinei vor crește proporțional cu puterea economică și militară a acesteia. Într-o lume multipolară spre care pare că ne îndreptăm tot mai mult, jocurile de putere la nivel internațional se vor transforma tot mai mult jocuri cu sumă nulă, în care pierderea unui jucător, reprezintă câștigul altuia.

Statele Unite se vor întoarce mai devreme sau mai târziu la normalitate, dar cine va profita de pe urma tensiunilor interne din SUA va rămâne o întrebare al cărui răspuns îl vom afla în viitorul nu foarte îndepărtat.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *