Skip to content
Politică

Buturuga mică răstoarnă carul mare sau cum încurcă Tăriceanu jocul marilor partide EXCLUSIV

Buturuga mică răstoarnă carul mare sau cum încurcă Tăriceanu jocul marilor partide?

Dacă co-președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu intră în alegeri, atât PSD-ul cât și PNL-ul vor pierde în măsuri egale, pentru că studiile care analizează votanții fostului premier liberal arată că aceștia sunt în proporții aproape similare atât de dreapta cât și de stânga. Cu alte cuvinte, Călin Popescu Tăriceanu ia atât din masa de votanți a PSD-ului, cât și din cea a PNL-ului.

În condițiile în care estimăm că alegerile locale din 2016 vor fi unele cu o prezență redusă la vot, ele se vor baza preponderent pe masa activului de partid a fiecărei formațiuni ce propune candidați. Astfel, un exemplu relevant este cazul lui Nicușor Dan, care deși este cotat în procente semnificative în sondajele de opinie, îi va fi foarte greu să le transforme în voturi propriu-zise și asta pentru că votantul parcurge o cale lungă și anevoioasă de la declararea simpatiei până la mobilizarea propriu-zisă la vot.

Întorcându-ne la cazul Tăriceanu, acesta aruncă în șah mat PNL-ul și pe Ludovic Orban, candidatul liberal fiind și așa cotat pe locul doi sau chiar trei.

În egală măsură, o candidatură a lui Tăriceanu întărește capacitatea de negociere a ALDE cu un PSD care nu se mai vede atât de sigur în câștigarea Bucureștiului și a sectoarelor. Acest fapt este certificat și de un sondaj Inscop din decembrie 2016, care îl dădea favorit pe Tăriceanu în încrederea bucureștenilor cu 15%. 

Citește și: SONDAJ Palmă zdravănă pentru PNL. Tăriceanu, favorit pentru o funcţie-cheie

Cu un discurs anti-sistem și cu o proiecție încă vie din perioada de creșteri de pensii și salarii a guvernării 2004-2008, Tăriceanu poate încurca jocurile pe care unii le credeau deja făcute.

Paradoxal ar fi, însă, o intrare în joc și a fostului președinte Traian Băsescu, ceea ce ar arunca România cu fix 10 ani în urmă, dacă e să ne amintim de perioada 2006-2008 când principala preocupare a politicului era dată de conflictul Băsescu – Tăriceanu.

Candidatura lui Tăriceanu ar putea încurca marșul triumfalist al PSD-ului, și în egală măsură ar putea să arunce PNL-ul pe un regretabil loc 3 în ierarhia politică din București, dar toate acestea ar putea fi posibile dacă Tăriceanu nu s-ar împiedica de proverbiala sa comoditate și de incapacitatea de asumare a rolului de vector electoral direct pentru ALDE – partid care duce lipsă cronică de lideri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *