Opinia președintelui Klaus Iohannis e o opinie care se încadrează într-o tradiție a exprimărilor domniei sale în raport cu scena politică românească, este de părere Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, după prima reacție a șefului statului cu referire la dosarul „azilele groazei”.
Președintele Consiliului Județean Vaslui a declarat la Puterea Știrilor că avizul de funcționare a unor astfel de centre „se dă la un moment dat, când se constată îndeplinirea unor anumite condiții, dar cel care dă avizul nu stă acolo ani și ani de zile să vadă dacă cei care au obținut avizul prestează corespunzător acest serviciu”.
„Opinia președintelui Klaus Iohannis e o opinie care se încadrează într-o tradiție a exprimărilor domniei sale în raport cu scena politică românească. Dacă ne amintim bine de ceea ce s-a întâmplat, tragedia de la Colectiv, cam tot așa s-a exprimat și acolo președintele Klaus Iohannis. Problema acuma poate să fie cine trebuie să demisioneze, cine trebuie să suporte oprobiul public public? Eu cred că problema care se pune acum e să se facă o cercetare foarte serioasă, să vedem cum a fost posibil. În primul rând, să vedem care sunt faptele și cum au fost acestea posibile, cum s-au putut ele desfășura ani de zile fără ca nimeni să nu fi observat acest lucru.
Avizul de funcționare se de la un moment dat, când se constată îndeplinirea unor anumite condiții, dar cel care dă avizul nu stă acolo ani și ani de zile să vadă dacă cei care au obținut avizul prestează corespunzător acest serviciu.
Eu îmi exprim părerile acestea pentru că sunt într-un județ în care avem o Direcție de Asistență Socială, aici vorbim acum de o atribuție a statului, o direcție foarte dezvoltată și în niciunul din centrele acestea nu am găsit așa ceva. Am înțeles că se fac acuma controale de către prefecții îndreptățiti să facă lucrurile acestea prin nu știu ce delegare. Pentru că și asta este o curiozitate: autoritatea competentă, autoritatea de control, ce se întâmplă cu ea, de ce nu este pusă în funcțiune, de ce nu se încearcă să se vadă istoricul acestor controale efectuate de către autoritate, pentru a vedea ce anume s-a întâmplat și care este, de fapt, cauza profundă a unei asemenea chestiuni? Pe de o parte, cu scopul de a determina cine sunt vinovații, dar pe de altă parte cu scopul de a nu mai permite în viitor să se întâmple asemenea lucruri”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, la Puterea Știrilor.
Azilele groazei. Cine ar trebui să demisioneze
Întrebat cine ar trebui să deconteze politic în acest caz, dacă ministrul Muncii, Marius Budăi, ar trebui să demisioneze, Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui a declarat că „e o idee superbă care, de fapt, acoperă toate neregulile comise”. Trebuie să înțelegem foarte bine modul în care statul își exercită atribuțiile, precum și instrumentele pe care le folosește pentru exercitarea acestor atribuții”, este de părere social-democratul.
„Nu știu ce conținut poate să aibă noțiunea aceasta de demisie de onoare. Eu știu că cel care se angajează să desfășoare o activitate trebuie să o desfășoare în conformitate, în primul rând, cu legea, apoi să aibă un pic de ținută morală, să fie un om de caracter, să facă lucrul acesta cu bună-credință, că nu văd la ce ar servi demisiile de onoare? Eu cred că aici pot servi, de exemplu, demisiile celor care, simțindu-se vinovați, încă mai au puterea să-și asume acest lucru și să demisioneze din funcțiile respective. Trebuie să răspundă cei care se va constata, ca urmare a unei cercetări serioase și adecvate, că au încălcat absolut orice normă legală, dar au încălcat și normele acestea umanitare atunci când au săvârșit, în condițiile în care le va stabili legea, acele fapte despre care se vorbește foarte mult, dar sunt descrise foarte puțin.
Noi putem să presupunem că cei care săvârșeau, dacă au săvârșit asemenea infracțiuni, predau documentele prin care atestau că au săvârșit aceste infracțiuni? Probabil că erau documente nule. Dacă sunt sesizăr și e vorba de infracțiuni grave, ele nu trebuiau să se oprească doar la Ministerul Muncii. Trebuia sesizată autoritatea de control care este răspunzătoare de prestarea serviciilor respective, trebuiau să fie controlate foarte serios și din punct de vedere al veridicității acestor sesizări, dar și din punct de vedere al vinovăției persoanelor care săvârșeau asemenea fapte. Acum, după atâția ani de zile – că nu e vorba de 1 ani de zile în care se presupune că s-au făcut lucrurile astea sau pentru care există suspiciunea că s-au săvârșit aceste infracțiuni – toți ne indignăm. Până acum ce am făcut?”, a mai spus Dumitru Buzatu, la Puterea Știrilor.
„Ideea aceasta cu demisia ministrului e o idee superbă care, de fapt, acoperă toate neregulile comise. Haideți să ne gândim puțin că ministrul justiției ar trebui să-și dea demisia în fiecare zi când o persoană fură ceva din magazin, dintr-o locuință sau din banii statului. Ideea este să stabilim, mai întâi, cu foarte mare exactitate ce s-a întâmplat, că toată lumea vorbește despre fapte foarte grave, despre nu știu ce prejudicii aduse persoanelor. Care sunt acestea? Și a cui este responsabilitatea pentru săvârșirea lor? Și dacă se ajunge la faptul că sistemul este inconsistent, adică nu este acoperit bine cu reguli, cu legi, atunci sigur că ajungem la competența ministrului, la ideea de a modifica structura acestui sistem, de a-l face să funcționeze cât mai corect cu putință. Nu putem să cerem imediat să demisioneze un ministru, de exemplu ministrul Justiției, pentru că am descoperit noi că cineva a furat niște ouă. Trebuie să înțelegem foarte bine modul în care statul își exercită atribuțiile, precum și instrumentele pe care le folosește pentru exercitarea acestor atribuții.
Eu n-am văzut imaginile. Citesc, mă stăduiesc. Am văzut câteva lucruri care au apărut în presă. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar aș vrea să știu, pentru că poate constitui o experiență dramatică care ne-ar ajuta pe toți să sesizăm mai repede, să încercăm să corectăm, să punem toate frânele necesare pentru că asemenea fapte să nu se mai petreacă”, a conchis social-democratul.
Klaus Iohannis, despre „azilele groazei”: Cred că este o rușine națională
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de summitul NATO, despre ceea ce s-a întâmplat în „azilele groazei” că „este o ruşine naţională”. El a mai precizat că răul trebuie tăiat de la rădăcină, spunând că „vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit”.
„Chestiunea cu – așa cum au fost numite – „azilele groazei” este una foarte complicată. Dacă îmi permiteți să fac o afirmație, cred că este o rușine națională. Este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direcți – cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat și trebuie tras la răspundere. Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre vinovăție în exerciţiul funcției sau o vinovăţie politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Vilnius, înaintea Summitului NATO.
Întrebat dacă trebuie să demisioneze ministrul Muncii, şeful statului a răspuns:
„Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News