Skip to content
Educație

Buzău: 320 de elevi din Poşta Câlnău fac cursurile online, deşi şcoala este modernizată şi localitatea este în scenariul verde – Avem o problemă inedită

Inquam Photos / Octav Ganea

Toţi cei 320 de copii de la şcoala de centru din localitatea buzoiană Poşta Câlnău învaţă online, deşi localitatea se află în scenariul verde. Şcoala nu poate fi deschisă pentru că primarul nu a convocat comisia care să facă recepţia lucrărilor de modernizate, recent finalizate, iar legea interzice folosirea spaţiului în lipsa recepţiei. În plus, conducerea şcolii nu a amenajat alte spaţii pentru derularea orelor, deşi acestea au fost identificate. Localnicii spun că primarul ar refuza să deschidă şcoala fiind nemulţumit de conducerea şcolii, numită recent de Inspectoratul Şcolar.

Potrivit inspectorului general al IŞJ Buzău, Ionel Meiroşu, planul iniţial, după ce şcoala a rămas închisă la 8 februarie, a fost ca elevii să fie trimişi să înveţe în sediul unei grădiniţe, alţii într-o şcoală dintr-un sat apropiat,  în timp ce elevii de clasa a opta ar fi urmat să înveţe online. Planul nu a putut fi pus în practică, însă, pentru că nu este timp pentru amenajarea claselor.

În aceste condiţii, autorităţile au luat decizia ca în continuare la şcoala din Poşta Câlnău copiii să înveţe tot online, deşi localitatea e în scenariul verde, iar toate şcolile şi grădiniţele ar fi trebuit să fie deschise pentru cursurile celui de-al doilea semestru şcolar, scrie news.ro.

Ionel Meiroşu spune că deschiderea şcolii se va face atunci când primarul va găsi timp şi resurse pentru a cere recepţia lucrărilor, recepţie care trebuie făcută de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Avem o problemă inedită, problemă pe care nu am mai întâlnit-o. Trebuie să-i găsim rezolvarea, dar rezolvarea se găseşte în curtea Primăriei. Localul şcolii  a fost reabilitat, din fericire, lucrările s-au finalizat rămânând practic de întocmit documentul  final de recepţie, document la care mai multe instituţii trebuie să vină să participe şi să-l întocmească. Pentru acest lucru, Primăria trebuie să convoace şi să achite taxele respective.  Sperăm ca administraţia locală măcar în al 12-lea ceas să se trezească şi să conştientizeze că scenariul verde trebuie să se materializeze în modul de desfăşurare a cursurilor şi la şcoala din centru . În momentul în care fiecare dintre noi ne facem treaba lucrurile vor intra în normal. Totul se află în curtea Primăriei.  După cum se va mişca şi îşi va îndeplini atribuţiile pentru care domnul primar a fost ales, la fel si elevii comunităţii pe care o păstoreşte vor reveni în bănci„, a declarat Meiroşu.

Şi politicienii buzoieni au reacţionat în urma acestui scandal. Senatorul liberal Vlad Pufu a declarat că politica nu se face pe spatele copiilor, iar primarul din Poşta Câlnau trebuie să se implice cât mai repede şi eficient pentru deschiderea şcolii.

Decizia Guvernului de a redeschide şcolile a prins nepregătite autorităţile locale din Poşta Câlnău. Deşi au avut la dispoziţie luni întregi în care puteau să pregătească momentul revenirii elevilor în bănci, autorităţile din această comună au ajuns exemplu naţional de „aşa nu”, luând decizia de a pune lacătul pe uşa şcolii şi de a nu-i lăsa pe copii să intre în bănci. Motivul invocat de primarul din comună este acela că şcoala nu are certificatul de recepţie a lucrărilor care s-au efectuat recent, acolo. Dar, pe de altă parte, aceeaşi şcoală a funcţionat fără o recepţie prealabilă circa trei săptămâni, până a intrat în sistem online. Atunci de ce s-a putut, iar acum nu ? În plus, de la finalizarea lucrărilor, Primăria trebuia să prevadă bani din bugetul local, astfel încât să se poată face recepţia lucrărilor de către Inspectoratul de Stat în Construcţii. (..) Aici, nu mai e vorba de jocuri politice, de orgolii ori de interese. Este vorba despre copiii noştri care au dreptul să meargă la şcoală„, a declarat Pufu.

Surse politice, dar şi localnicii din Poşta Câlnău susţin că şcoala a rămas închisă, prin ordinul primarului, care ar fi nemulţumiţ de actuala conducere a unităţii de învăţământ, instalată în funcţia luna trecută de către ISJ Buzău.

Şi ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a reacţionat în cazul şcolii de la Poşta Câlnău.

Ministrul cataloghează drept „de plâns” situaţia şi spune că primarul localităţii ar fi trebuit să constituie comisia de recepţie a lucrării pentru ca elevii să poată merge în clădirea respectivă.

Cseke a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că şcoala din Poşta Câlnău a fost reabilitată „cu o sumă importantă” alocată prin PNDL, iar în noiembrie anul trecut Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că, deşi o clădire nu poate fi folosită fără recepţia lucrărilor, şcoala este folosită în condiţiile în care nu a fost făcută recepţia lucrării la finalizarea ei, aşa cum prevede de 30 de ani legea.

La şcoala din Poşta Câlnău învaţă circa 320 de copii de la clasa pregătitoare până la clasa a opta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *