Buzău: candidații care luptă la alegerile locale, acasă la Marcel Ciolacu

Ciolacu Turcia
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Alegerile locale din Buzău sunt un test important pentru premierul Marcel Ciolacu. Actualul președinte PSD trebuie să demonstreze că partidul este puternic și își păstrează funcțiile pe scena politică locală. PNL încearcă să se apropie de PSD, în timp ce partidele mici sunt înfrânte în luptele locale.

Constantin Toma, aproape de al treilea mandat

Constantin Toma este actualul primar al Buzăului și pe 9 iunie 2024 va lupta pentru al treilea mandat la conducerea primăriei. În urmă cu patru ani, PSD-istul a câștigat alegerile cu un rezultat uriaș: 78% din voturi. Ceilalți candidați au fost toți sub 10% fiecare, arătând falimentul partidelor din opoziție.

PSD a dominat, în 2020, inclusiv Consiliul Local Buzău și Consiliul Județean Buzău, obținând peste 60% din voturi. Acasă la Marcel Ciolacu nu există rivali puternici pentru PSD și nici înainte de alegerile locale din 2024 nu se conturează vreo formațiune politică sau o alianță care să le amenințe supremația.

Constantin Toma/ Sursa foto: Constantin Toma

Constantin Toma este un lider PSD care a ajuns milionar după afaceri cu pepeni și căruțe. Marea lovitură în afaceri a dat-o după ce a descoperit filtrele de apă. Averea acestuia era estimată la circa 30 de milioane de euro. Criza financiară din 2009 l-a lovit puternic și a pierdut o parte din averea sa. În 2016 și-a anunțat candidatura la Primăria Buzău și de atunci nu a mai fost învins. În cele 2 mandate de primar, acesta a avut și mai multe probleme cu justiția. În prezent, Toma este cercetat de Parchetul European.

PSD l-a desemnat pe Lucian Romașcanu drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Acesta are o lungă carieră în PSD, fiind senator de Buzău încă din 2016. Romașcanu a avut mandatul de ministru al culturii atât în guvernul Tudose, cât și în guvernul Ciucă. Lucian Romașcanu are șanse mari să devină noul președinte al CJ Buzău, ținând cont că PSD domină întregul județ.

Sursă foto: Facebook/ Lucian N. Romascanu

PNL luptă pentru locul 2

PNL se luptă pentru a câștiga mai multe mandate în Consiliul Local Buzău și Consiliul Județean. Liberalii o trimit în cursa pentru Primăria Buzău pe Carmen Ichim, comisar-șef al Gărzii de Mediu Buzău. În perioada 2017-2019, Carmen Ichim a fost și prefect al județului Buzău, susținută de PSD. În 2020, Ichim a candidat pe listele Pro România pentru Consiliul Județean Buzău.

Marius Ichim, fiul lui Carmen Ichim, a fost în trecut coordonator AUR în București. În 2024, când mama sa și-a consolidat poziția în PNL, Marius Ichim a trecut în partidul liberalilor și a primit funcția de secretar general PNL Buzău.

PNL a mai recrutat și peste 400 de membri AUR Nehoiu, care au decis să părăsească partidul lui George Simion. PNL va trebui să lupte cu AUR și USR pentru a-și asigura al doilea loc pe scena politică din Buzău.

Carmen Ichim, sursa foto: Facebook

Pentru Consiliul Județean Buzău, PNL mizează pe Adrian Mocanu, care a schimbat 6 partide. Cariera sa politică a început în PSD, care i-a oferit primul mandat de deputat, în 2008. Adrian Mocanu este fiul lui Victor Mocanu, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău și fost deputat PSD. Victor Mocanu a avut mai multe probleme cu justiția, primind și condamnări cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Adrian Mocanu va avea misiunea de a crește rezultatul PNL pentru Consiliul Județean. Dacă liberalii vor reuși să obțină mai multe mandate, atunci poate fi considerat un rezultat foarte bun pentru actuala conducere.

Adrian Mocanu, sursa foto: Facebook

AUR și USR, aproape inexistente la alegerile locale din Buzău

Scena politică din Buzău nu le oferă foarte mult spațiu partidelor mici. USR și AUR sunt aproape inexistente în Buzău și se anunță un rezultat dezastruos pentru cele două partide.

Elena Năstăsoiu va fi candidatul AUR la alegerile locale din Buzău. Năstăsoiu va candida pentru Primăria Buzău și este profesor. În trecut, a fost căsătorită cu un judecător din oraș. De asemenea, Năstăsoiu va fi și pe lista AUR pentru Parlamentul European. Candidata AUR duce o campanie populistă în Buzău, promovându-se mai ales printre persoanele vârstnice.

Elena Năstăsoiu, sursa foto: Facebook

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău, AUR va candida cu deputatul Sorin Titus Muncaciu, ales pe lista din Galați. Muncaciu este un medic care a profesat în Statele Unite ale Americii, în ultimii 30 de ani.

USR îl trimite în cursa pentru Primăria Buzău pe Florin Drăgulin, președintele filialei municipale USR Buzău. Drăgulin va candida cu Alianța Dreapta Unită, pe care USR a format-o în 2024 cu PMP și Forța Dreptei. Candidatura USR este una la sacrificiu, deoarece în 2020 au obținut doar 4,1% pentru Primăria Buzău și 7% pentru Consiliul Local. În 2021, Drăgulin era de partea lui Dacian Cioloș în interiroul partidului.

Florin Drăgulin, sursa foto: Florin Drăgulin

Alianța Dreapta Unită îl trimite pe Dorin Bădulescu în cursa pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Bădulescu este avocat și fost senator PMP între 2016 și 2020. În 2018, Bădulescu a trecut la ALDE, iar în 2020 s-a întors la PMP. În prezent, acesta este președintele PMP Buzău.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: