Buzău: Tone de sare şi furaje pentru animale şi păsări sălbatice, pe fondul temperaturilor scăzute

Sursa foto: Unsplash

Tone de sare, fân şi porumb sunt administrate în fondurile cinegetice în perioada iernii, pentru suplimentarea hranei animalelor sălbatice, temperaturile scăzute determinând măsuri similare în cazul păsărilor pentru care au fost amenajate de-a lungul timpului cuiburi şi hrănitori.

Potrivit Direcţiei Silvice, în cele şase fonduri cinegetice gestionate la nivelul judeţului Buzău, două în zona montană şi patru la câmpie, au fost pregătite şi sunt administrate zeci de tone de furaje, ţinând cont de faptul că animalele au nevoie de un supliment nutritiv, în perioadele friguroase, pe timpul iernii, atunci când nu îşi pot procura în mod natural hrana necesară.

„Obligatoriu în perioada de iarnă este asigurarea hranei vânatului, care constă în administrarea de fân, porumb în fondurile cinegetice din cadrul Direcţiei Silvice, şi anume în jur de 24 de tone de porumb, fân în jur de 28 de tone pe toată perioada de iarnă, frunzare recoltate în perioada verii, sare administrăm în jur de 5 tone. În zona de munte avem două fonduri în zona Siriu şi Gura Teghii, acolo avem în jur de 80 de exemplare de cerb…În perioada de frig, orice organism trebuie suplimentat cu hrană consistentă şi atunci noi venim cu această administrare de hrană”, a declarat responsabilul cu vânătoarea din cadrul Direcţiei Silvice Buzău, Liviu Marfiuc.

Alte câteva zeci de tone de hrană sunt distribuite pe perioada iernii de către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Buzău, atât pentru animalele care se regăsesc pe fondurile cinegetice aflate în administrare, cât şi pentru păsări.

„În fiecare sezon noi trebuie să asigurăm hrană complementară pentru vânat, asta însemnând furaje fibroase, concentrate suculente, naturale de lucernă, orice alte tipuri de fânuri sau frunzare, cele fibroase, în special porumbul boabe şi suculente, mere, sfeclă şi o facem din luna noiembrie până la sfârşitul lunii martie. Hrănitori există pe toate fondurile cinegetice, sunt hrănitori pentru cervide, fazani, mistreţ. Concentrate avem peste 50 de tone de administrat, administrăm de câte ori este nevoie. Cum este acum această perioadă mai rece şi cu strat de zăpadă, obligatoriu trebuie să intensificăm activitatea. Hrănim căpriori, cerb comun, mistreţ, iepuri, fazan şi potârniche, acestea sunt speciile la care se face administrare de hrană”, a declarat pentru AGERPRES directorul AJVPS, Dragoş Ştefănescu.

Totodată, Primăria Municipiului Buzău, cu sprijinul AJVPS, Societăţii Ornitologice Române (SOR) şi al societăţii Urbis Serv SRL, a amenajat în Parcul Crâng hrănitori pentru căprioare şi păsări sălbatice.

„În perioadele geroase, Primăria Municipiului Buzău se implică pentru asigurarea hranei animalelor sălbatice din Pădurea Crâng, dar şi pentru păsări, pentru că acolo au fost amplasate câteva căsuţe cu ajutorul SOR. Pentru căprioare societatea Urbis Serv se aprovizionează frecvent cu furaje pentru a le asigura hrana pe perioada iernii. Atunci când se impune, asigurăm stocurile necesare de furaje pentru a veni cu acest supliment”, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul municipiului Buzău, Sorin Ionuţ Apostu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: