Buzău: Tragerea la sorţi pentru preşedinţii, locţiitorii birourilor electorale din judeţ s-ar putea repeta a treia oară

Sursă foto: roaep.ro

Tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de pe raza judeţului Buzău s-ar putea repeta a treia oară, după ce Curtea de Apel Ploieşti a admis o contestaţie formulată de 6 persoane care nu sunt de acord cu decizia Biroului Electoral Central care a validat a doua tragere la sorţi. Decizia Curţii de apel este atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tribunalul Buzău a reluat, pe 18 aprilie, tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de pe raza judeţului Buzău, după ce prima tragere la sorţi a fost contestată, invocându-se încălcarea anumitor dispoziţii din Legea nr 115/2015.

„BEC constată următoarele deficienţe: înscrierea magistraţilor întocmită de Preşedintele Tribunalului Buzău a unor persoane care nu sunt magistraţi în exerciţiu la Tribunalul Buzău sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, fiind magistraţi la alte instanţe sau persoane care nu au calitatea de magistraţi în sensul Legii nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, nerespectarea în cazul mai multor desemnări a criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei persoanei unde a fost desemnată…Observând că din problemele administrate în cauză enumerate anterior reiese fără echivoc încălcarea dispoziţiilor art.26 alin. (5) din Legea 115/2015, deşi anterior prin mai multe adrese de răspuns către tribunale, BEC şi-a exprimat punctul de vedere în sensul că ‘magistraţii să fie magistraţi în exerciţiu la tribunalul competent să efectueze desemnarea acestora, respectiv Parchetului de pe lângă acesta’, nefiind reglementată o procedură distinctă de înscriere pe respectiva listă a magistraţilor din cadrul judecătoriilor, altui tribunal, curţilor de apel şi a parchetelor de pe lângă acestea…BEC admite contestaţiile formulate… dispune reluarea operaţiunii de desemnare a preşedinţilor BECJ nr.10 Buzău şi a birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din judeţul Buzău, precum şi a locţiitorilor acestora”, se arată în decizia Biroului Electoral Central din 16 aprilie.

Drept urmare, Tribunalul Buzău a reluat procedura tragerii la soţi a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de pe raza judeţului Buzău, procedură contestată din nou la Biroul Electoral Central, care a respins sesizarea.

Contestatarii, un număr de 6 persoane, s-au adresat ulterior Curţii de Apel Ploieşti. Decizia Curţii de Apel Ploieşti din data de 24 aprilie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 5 zile.

Autorităţile judeţene din Buzău trebuie să aştepte până marţi, 30 aprilie, când expiră termenul de 5 zile în care se poate formula recursul la  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă acest lucru se întâmplă, iar magistraţii Înaltei Curţi nu vor modifica decizia Curţii de Apel Ploieşti, atunci Tribunalul Buzău va fi nevoit să  la o nouă tragere la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale.

Acelasi lucru s-ar putea întâmpla si dacă hotărârea Curţii de Apel Ploieşti din data de 24 aprilie rămâne definitivă după expirarea termenul de 5 zile în care poate fi atacată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL