ANAF a început verificarea clinicilor medicale care au și alte activități, obligându-le să plătească TVA pentru toate serviciile. Asta deși Codul Fiscal prevede că activitatea acestora este scutită de plata taxei.
„Un exemplu recent vizează activitatea unei clinici medicale care oferă și activități estetice. ANAF a reîncadrat din perspectiva TVA veniturile obținute din consultațiile medicale deși, conform legii, sunt scutite de TVA. Fiscul consideră, în acest caz, că ar trebui să se plătească TVA de 19%”, a declarat Luisiana Dobrinescu, avocat, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, explicând care sunt motivele care au stat la baza acestei reîncadrări.
Potrivit specialistului, în primul rând, societatea în cauză derula ambele tipuri de activități, fără ca din bonurile emise de casa de marcat fiscală să poată fi făcută distincția dintre cele două. În al doilea rând, spune specialistul, recenziile pozitive postate pe pagina de internet a clinicii vizau, în principal, serviciile estetice.
„Atrag atenția asupra faptului că toate clinicile medicale se pot afla într-o astfel de situație, cele mai vizate fiind clinicile care prestează servicii dermatologice, stomatologice sau de nutriție. În toate aceste situații, serviciile pot avea fie caracter pur medical, fie caracter estetic (programe nutriționale în scop medical versus programe de slăbit sau liposucție, fațete dentare și albire dinți versus reconstrucție dentară ca urmare a unor afecțiuni, depigmentare și tratament afecțiuni dermatologice versus tratamente de îmbunătățire a calității pielii – luminozitate, riduri etc)”, a mai afirmat Luisiana Dobrinescu.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News