Skip to content
Politică

Cabinetul Cîţu a uitat să guverneze. Trei probleme majore care ar trebui rezolvate urgent de actualul Executiv

facebook

Încurcați în ițele actualei crize politice, guvernanții noștri au uitat că au o responsabilitate mult mai mare decât cea reglării conturilor politice sau chiar a câștigării unor alegeri  de partid interne. Au responsabilitatea guvernării. Există cel puțin trei chestiuni urgente care atârnă pe umerii guvernanților în perioada următoare: evoluția epidemiei de coronavirus, începerea anului școlar și explozia prețurilor la energie.

Trei probleme pentru guvernanți

România a intrat de ceva timp în într-un nou val al pandemiei de coronavirus. Tulpina delta devine tot mai activă în țară și, așa cum avertizau de mult timp experții în sănătate publică, este prezentă aproape în totalitate în rândul nevaccinaților. De la câteva sute de cazuri pe zi, am ajuns din nou la peste 2000 de infectări zilnice, la zeci de decese zilnice și la secții ATI supra-aglomerate. Între timp, continuăm să fim pe penultimul loc în Uniunea Europeană la vaccinare. Guvernanții sunt însă preocupați de cu totul alte lucruri. Toate datele arată că numărul celor infectați va crește exponențial. Să nu uităm că Israelul, deși are majoritatea populaţiei vaccinată, a înregistrat 11.000 de infectări pe zi, majoritatea copii. S-a trecut deja la administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Întrebarea e ce ne așteaptă pe noi cu doar 26,6%  din populaţie vaccinată? Scenariul cel mai sumbru este cel în care avem peste 10.000 de infectări pe zi, iar spitalele nu mai fac față. Cu miniștri demisionari și actuala criză politică, ne întrebăm cine va gestiona un astfel de scenariu și cum?

A doua chestiune este legată de prima. Vorbim despre începerea anului școlar, pregătită din nou, ca de obicei, pe genunchi. Ordinul comun cu regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor a fost publicat în Monitorul Oficial și dezvăluie un gen de mentalitate de-a locului. Pe principiul “merge și așa” aflăm de pildă că se va face „organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de minimum 1 metru. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă;”. Școlile funcționează în format fizic până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, iar după acest prag se trece la cursuri online. Este foarte posibil ca acest prag, în contextul valului delta, să fie atins destul de rapid în multe zone. Se va trece din nou în online și din nou vom avea un fiasco previzibil. Nu s-au luat măsuri în acest interval de timp pentru a pregăti mai bine profesorii pentru cursurile online sau pentru a dota mai bine școlile și elevii pentru acest caz. Guvernul face aceleași greșeli ca în trecut, dar speră la rezultate diferite.

În fine, ultima chestiune arzătoare o reprezintă explozia prețurilor la energie. Acesta este unul dintre rezultatele destul de previzibile ale liberalizării prețurilor. Facturile supra-încărcate nu pot fi plătite de majoritatea populației care nu face parte din acei 1% cu venituri de peste 3000 de euro despre care amintea premierul Cîțu. Guvernul ia în calcul compensarea facturilor la energie, însă nu este clar care vor fi criteriile de compensare.

Prinși în lupte politice mărunte, guvernanții uită de responsabilitatea principală pe care o au: actul guvernării. Cele trei probleme urgente ar trebui să reprezinte o motivație suficient de mare și un semnal de alarmă suficient de puternic, astfel încât guvernanții să renunțe la încăierarea politică și să imagineze soluții pentru depășirea acestora.

 

1 comentariu la “Cabinetul Cîţu a uitat să guverneze. Trei probleme majore care ar trebui rezolvate urgent de actualul Executiv

  1. Asta-i noua politica stimati pluseristi ? Si voi ca si celilati politicieni vechi demonstrati electoratului ca orgoliile si interesele de partid sunt DEASUPRA intereselor românilor care se confrunta atat cu valul 4 de Covid cat si cu cresteri uriase de preturi care vor continua pentru ca instabilitatea politica duce la cresterea cursului valutar.Nu voi politicienii platiti circul pe care-l faceti , ci românii de rand Nici voua nu va pasa de oameni altfel nu v-ati juca de-a guvernarea ! P.S.Acum câteva luni de zile aţi spus cine să fie prim-ministru. Acum, iar spuneţi cine să nu fie prim-ministru. Peste câteva luni veţi veni să spuneţi că nu mai vreţi nici cu altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *