Skip to content
Politică

Cabinetul Cîțu, bilanț la 30 de zile de la preluarea mandatului. Marile probleme ale guvernanților

Inquam Photos/George Calin

Cabinetul condus de Florin Cîțu a ajuns la 30 de zile de la preluarea mandatului. Așadar, merită trecut în revistă modul în care a performat guvernul până acum.

Campania de vaccinare

La preluarea mandatului, noul cabinet pregătea campania de vaccinare. Strategia de vaccinare promovată de autorități vorbea despre trei etape: o primă etapă în care urmau să fie incluse persoanele din categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat; o a doua etapă care includea populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și o a treia etapă în care era inclusă populația generală. Între timp prima etapă a vaccinării a luat sfârșit mai devreme decât sperau autoritățile – pe 15 ianuarie, în principal din cauza fiasco-ului din această primă etapă. Astfel, din 450.000 de doze câte primiseră inițial țara noastră, au fost vaccinate doar 140.000 de persoane în primele două săptămâni. Lucrul acesta a determinat autoritățile să accelereze lucrurile și să înceapă mai devreme a doua etapă sperând să dinamizeze campania de vaccinare. Doar că dinamizarea campaniei de vaccinare a scos la iveală limitele autorităților. Platforma pentru programări a fost mult timp inactivă, iar centrele de vaccinare nu au fost funcționale nici măcar pe jumătate. Platforma realizată de STS pentru programarea la vaccinarea anti-Covid afișa inițial 41 de centre pentru etapa a doua însă doar 8 au fost efectiv funcționale în primele zile. Pe toată durata campaniei de vaccinare, până în prezent autoritățile s-au confruntat cu un haos crunt.

Problema bugetului

O altă problemă masivă cu care se confruntă guvernul ține de buget. Suntem aproape de finalul primei luni a anului 2021, iar guvernanții nu au votat nici acum bugetul pe 2021, lucru care în mod normal ar fi trebuit să se întâmple la finalul lui 2020. Situația e cu atât mai critică cu cât ne confruntăm și cu o epidemie de coronavirus care a afectat grav finanțele țării. La începutul pandemiei, Uniunea Europeană a decis să elimine pragul de deficit bugetar de 3% pe care trebuiau să îl atingă statele membre. Ca urmare, deficitul bugetar al României a sărit în aer, ajungând probabil spre 10%. Mai mult decât atât, Comisia Europeană a lansat un avertisment fără precedent la adresa României, spunând că datoria publică a României poate să ajungă la 100% din Produsul Intern Brut în 2027, dacă guvernul nu ia măsuri de corecție în acest sens. Toate lucrurile acestea ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități. Bugetul pe 2021 ar fi trebuit realizat și votat până în prezent. Faptul că lucrul acesta nu s-a întâmplat până acum arată din nou limitele guvernanților și faptul că aceștia nu au reușit să prioritizeze în mod eficient lucrurile.

Scandal în interiorul PNL

Dacă erorile din campania de vaccinare și problemele financiare nu ar fi fost deja suficiente, guvernul mai are pe cap și o dispută serioasă în interiorul PNL. De ceva timp liberalii sunt prinși într-un război de succesiune la conducerea partidului. Două grupări se confruntă pentru putere iar impactul asupra guvernării este evident. Asta pentru că întreaga arhitectură guvernamentală este construită în linii mari în jurul PNL. Premierul este liberal, iar PNL deține majoritatea portofoliilor ministeriale. Prin urmare orice conflict în interiorul PNL transmite unde seismice și în interiorul guvernării. Țara are nevoie de coeziune, însă această coeziune la guvernare nu poate veni atâta vreme cât guvernanții sunt prinși în dispute în interiorul partidelor sau între partidele aflate la guvernare.

Toate aceste trei probleme ale guvernului au ramificații. Sunt trei crize care se suprapun într-o mare măsură. La 30 de zile de la preluarea guvernării, cabinetul Cîțu are deja mari probleme de rezolvat. Vestea proastă pentru guvernanți e că problemele lor sunt abia la început. După finalul campaniei de vaccinare va urma reconstrucția post-Covid, o perioadă de încercări în care guvernanții vor trebui să restabilească echilibrul economic și să readucă economia pe linia de plutire. Rămâne de văzut dacă actualul cabinet se va ridica la nivelul așteptărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *