Skip to content
Politică

Cabinetul Dăncilă a căzut. Care vor fi marile provocări ale noii guvernări

Moţiunea de cenzură a fost votată ieri, iar guvernul Dăncilă a picat în urma votului de neîncredere al Opoziţiei.  Astfel, scenariul anului 2012 s-a repetat. Atunci, primul guvern din istoria politică post-decembristă care a căzut în parlament, în urma unei moţiuni de cenzură, pe 27 aprilie 2012, a fost guvernul Mihai Răzvan Ungureanu (MRU). Ca urmare a căderii guvernului MRU,  Victor Ponta a fost Premierul desemnat de Preşedinte pentru a forma noul Guvern.

Demiterea Guvernului PSD deschide calea către un guvern de tranziţie, care va avea ca principal obiectiv organizarea alegerilor locale şi parlamentare din 2020. Totodată, acest guvern va avea de rezolvat mai multe provocări.

Marile provocări ale noului guvern

După demiterea guvernului, preşedintele Klaus Iohannis, are obligaţia constituţională să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Premierul desemnat va fi foarte probabil, Ludovic Orban, ceea ce va indigna partidul lui Victor Ponta şi, posibil, PMP. Cu USR, ALDE, chiar şi cu UDMR, câţiva parlamentari de la minorităţi, Orban va aduna maximum 170-180 de parlamentari, departe de cei 233 necesari să treacă viitorul guvern.

Astfel, o primă provocare va fi chiar formarea noului guvern. Probabil guvernul Orban va trece, dar după aceea va avea o misiune foarte dificilă de a-şi promova legile prin Parlament, şi va risca, oricând să cadă tot printr-o moţiune de cenzură. Așadar aproape orice formulă guvernamentală va fi una fragilă.

O altă misiune dificilă a noii guvernări ține de proiectarea bugetului pe 2020. Această misiune este una dificilă, pentru că resursele bugetare nu acoperă creşterile de salarii, şi mai ales de pensii lăsate moștenire de către PSD noului executiv. Orice eşecuri sau rateuri în realizarea bugetului va fi imediat taxat de PSD aflat în opoziţie.

Preluarea ministerelor și organizarea alegerilor prezidențiale ar putea da și ele bătăi de cap noii guvernări. Preluarea portofoliilor de la Finanţe și la Secretariatul General al guvernului, trebuie făcută extrem de atent pentru a nu permite apoi PSD să adauge noi critici. În plus, Dacă românii din străinătate nu vor putea vota în condiţii bune, de vină va fi guvernul în funcţie, nu vechiul guvern.

În fine, eliminarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, SIIJ, în conformitate cu cererea Comisiei de la Veneţia şi a GRECO se va dovedi o provocare la fel de mare, deoarece PSD va face tot posibilul pentru ca Secția să rămână. Eliminarea ei prin OUG ar fi destul de problematică, de vreme ce referendumul validat din 26 mai includea și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul organizării judiciare.

Va fi interesant de văzut şi programul de guvernare cu care vine noul guvern, acesta fiind edificator pentru viitorul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *