Câciu: În prezent, puterea de cumpărare este net superioară inflaţiei cumulate în perioada 2020-2024

Sursa foto: Facebook/ Bogdan Ivan

Planul în trei etape promis la intrarea la guvernare s-a îndeplinit, iar în prezent puterea de cumpărare este net superioară inflaţiei cumulate, a afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, într-o postare publicată, marţi, pe propria pagină de Facebook. 

El a făcut referire la ciclul electoral 2020-2024, menţionând că „acest plan s-a aplicat fără a genera o spirală inflaţionistă ci, din contră prin stabilirea unui trend de regres al puseului inflaţionist.”

„Ciclul electoral 2020-2024: putere de cumpărare versus inflaţie. Din perspectiva cerută de analiza de context, aş cataloga acest ciclu electoral ca unul al contrastelor, o perioadă în care am trecut de la o inflaţie redusă la una istorică pentru multe economii, apoi un regres al puseului inflaţionist, un tip de sinusoidă care a afectat direct puterea de cumpărare şi a necesitat intervenţii fiscal-bugetare sau/şi monetare diverse, specifice dar şi inovative. O perioadă în care ne-am confruntat cu cele mai multe crize raportat la perioadă, de la criza pandemică la cea energetică, a lanţurilor de aprovizionare sau cea provocată de războiul din Ucraina. O perioadă în care indicatorii inflaţie şi putere de cumpărare au fost fluctuanţi fiind influentaţi, în mare măsură, de factori externi şi atenuaţi de măsuri interne, etapă pe care consider ca am trecut-o cu bine”, a menţionat Adrian Câciu.

Potrivit acestuia, puseul inflaţionist s-a agravat pe măsură ce au apărut crizele, prin „schimbarea direcţiei de folosinţă a banilor în exces”.

„Este mult de povestit/analizat despre această perioadă, despre cauzele puseului inflaţionist care oricum urma să se exprime urmare a măsurilor de relaxare cantitativă deja existente pe pieţele monetare, dar care s-a agravat pe măsură ce au apărut crizele prin însăşi schimbarea direcţiei de folosinţă a banilor în exces. Măsurile de relaxare cantitativă aveau drept scop creşterea cererii agregate în toate economiile europene, care au avut creşteri anemice în perioada 2012-2020 (cu excepţia României şi Irlandei) însă criza pandemică a făcut ca aceşti „easy-money” să fie folosiţi pentru susţinerea ofertei agregate, ceea ce a făcut previzibil un val de inflaţie construit pe costuri, adăugat inflaţiei monetare care era la fel de previzibilă”, a adăugat ministrul.

In opinia sa, măsurile de restricţionare a lichidităţilor au venit târziu din partea băncilor centrale şi este o lecţie pentru viitor pentru specialiştii în politică monetară, pentru că suprapunerea celor doua tipuri de presiuni nu a condus decât la construirea unui val de inflaţie mult mai mare, cu efect în cererea agregată viitoare şi, respectiv în reducerea potenţialul economic agregat de creştere.

Pe de alta parte, lipsa solidarităţii monetare europene şi a intervenţiei unitare, centralizate, a dus la costuri suplimentare suportate de bugetele statelor membre, adică pe deficite ridicate care şi-au găsit, la rândul lor, răspunsul în presiuni inflaţioniste.

„Din perspectiva aceasta, as putea spune ca generaţiile de după 2004 nu au prins o inflaţie în România de două cifre, ca să nu mai amintesc de cele din vestul Europei care nu au cunoscut o inflaţie de două cifre după anii 1970. A fost un şoc major, un şoc nu numai la adresa populaţiei dar mai ales a companiilor care, în mare majoritate, nu au trăit astfel de timpuri, nu au apucat dobânzi în creştere, chiar şi de două cifre la un anumit moment, pe context de cerere în scădere urmare a afectării puterii de cumpărare”, a punctat Adrian Câciu.

Potrivit acestuia, România avea o inflaţie de 2,6% în 2020, în 2021 se dublase, ajungând la 5,1%, în 2022 a ajuns la 13,8%, iar din 2023 a început trendul descendent, la început la 10,4% la final de 2023, în prezent fiind de 5,4%, urmând ca la final de 2024 să avem în jur de 4%.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: