Skip to content
Politică

Câciu, întâlnire cu comisarul european pentru Economie: România rămâne angajată în reformele pe care şi le-a asumat prin PNRR

adrian caciu, facebook

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a declarat, luni, după întâlnire cu Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, că dincolo de situaţia generată şi de inflaţie şi de conflictul din Ucraina, România rămâne angajată în reformele pe care şi le-a asumat. Ministrul a mai spus că s-au discutat măsurile luate la nivel statal şi al Uniunii Europene, astfel încât statele să facă faţă afluxului de refugiaţi precum şi măsurile economice pe care statele membre trebuie şi pot să le ia în contextul şocurilor pe lanţul de aprovizionare

Am avut o foarte bună întâlnire la Ministerul de Finanţe. Practic, mesajul care se transmite din partea Comisiei este un mesaj de susţinere, de solidaritate şi de unitate, la nivel european, cu rezultate foarte bune în această colaborare provocată de această situaţie complicată creată de conflictul din Ucraina”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a precizat că s-au discutat măsurile luate la nivel statal şi al Uniunii Europene, astfel încât statele să facă faţă afluxului de refugiaţi, gestionării acestui aflux şi integrării refugiaţilor pe piaţa muncii şi în zona de educaţie, măsurile economice pe care statele membre trebuie şi pot să le ia în contextul şocurilor pe lanţul de aprovizionare, mai ales în zona de energie, combustibil şi alimente, scrie news.ro.

S-a discutat de asemenea modul în care statele membre rămân angajate în planurile naţionale de redresare de rezilienţă, şi aici ministrul spune că a avut o discuţie despre faptul că România este în grafic cu PNRR-ul.

Ministerul de Finanţe şi-a îndeplinit aceste ţine dar şi Guvernul, până pe 31 martie, are îndeplinite ţintele legate de trimestrul 1 2022. Am spus în discuţia noastră că, dincolo de situaţia generată şi de inflaţie şi de conflictul din Ucraina şi şocul de pe lanţurile de aprovizionare, România rămâne angajată în reformele pe care şi le-a asumat, pentru că aici nu este vorba numai de modul în care o ţară sau un stat membru rămâne angajată într-un plan, ci de modul în care Uniunea Europeană, la finalul acestui Mecanism de redresare şi rezilienţă, va fi mai puternică”, a spus ministrul de Finanţe.

Câciu a menţionat că o altă discuţie a vizat orientările cu care Comisia Europeană va veni în scurt timp, privind investiţiile în domeniul apărării şi cel energetic şi de modul în care înţelegem să fim parte a construcţiei europene şi să protejăm economia şi cetăţenii cât mai rapid de efectele puseului inflaţionist şi de încetinirea economică care se resimte la nivel european.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a afirmat în cadrul declaraţiei comune, că ”vizita sa are loc în momente dificile, legate de războiul de la graniţă, provocat de o agresiune, un atac împotriva unui stat liber şi democratic”.

Ucrainenii îşi apără pământul cu curaj, dar apărără de asemenea şi libertatea şi pacea din Europa”, a spus comisarul european.

Gentiloni a arătat că, din acest motiv, apreciază efortul poporului român, care ajută refugiaţii din Ucraina, o parte dintre ei rămânând în ţara noastră şi a afirmat că va merge, mai târziu, la Gara de Nord, la centrul unde sunt primiţi refugiaţii din Ucraina.

Am discutat despre impactul acestui război asupra economiei. Economiile noastre s-au redresat, la începutul acestui an, după pandemie şi aşteptăm şi la nivel european şi în România o creştere economică de 4 procente”. a mai spus Gentiloni.

El a explicat că impactul războiului va afecta această creştere economică, şi a adăugat că acest lucru s-a văzut deja în inflaţia care a crescut la 6,2 în Uniunea Europeană şi 7,9 în România, în februarie. Ne aşteptăm ca aceste cifre să crească”, a afirmat comisarul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *