Skip to content
Politică

Câciu, întrebat despre impactul bugetar al măsurilor din OUG pe energie: Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică

Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a afirmat, după ce Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pe energie, că impactul bugetar al măsurii de compensare şi plafonare a preţurilor este de un miliarde lei pe lună. El a adăugat că actul normativ prevede că producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi gaze naturale pe piaţa angro vor plăti, începând cu data de 1 septembrie, o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică.

„Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia pe care am impus-o”, a declarat Adrian Câciu, întrebat la finalul şedinţei de joi a Guvernului cât va fi impactul bugetar al măsurii de compensare şi plafonare în contextul creşterii preţurilor la gaze naturale şi energie.

Acesta a mai spus că prin crearea acestui Fond de Tranziţie Energetică este descurajată formarea unor preţuri în creştere.

„Am stabilit introducerea unei contribuţii, care o să fie achitată de producătorii de energie electrică. O să fie o contribuţie la un fond. O să faciliteze plata deconturilor de către minister. Lucrurile intră în normalitate: Se descurajează în acest fel mai ales în zona de traderi formarea unor preţuri în creştere, mult departe faţă de costul de achiziţie de pe piaţă. Împreună cu acel plafon maxim de decontare, lucurile intră în normalitate şi în România. Se va vedea în săptămâniile următoare”, a explicat ministrul de Finanţe.

Prevederea din OUG privind acest Fond nu va fi aplicată în cazul capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare acestei ordonanţe de urgenţă, şi nici companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare.

„Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului”, arată actul normativ.

„În primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, sumele încasate în contul prevăzut se virează de unităţile Trezoreriei Statului într-un cont distinct de disponibil în lei deschis pe numele Ministerului Finanţelor deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, denumit «Fondul pentru Tranziţie Energetică», mai prevede ordonanţa de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *